jaundice

Baby kuning dah sebulan ape patut saya lakukan??

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Bby sy sekarang 1 bulan 4 hr.. cek hrtu masa 1 bulan.. kuning dia 6mmol.. then repeat lagi after 2 minggu. Last hrtu dia cek masa bby hr ke 16.. kuning 12mmol then tkda cek lagi smpai la umur 1 bulan ni br cek. Darah bby yg fungsi hati tu ok n kencing tkda jgkitan kuman. Itu cek masa hr ke 16.. hrtu dokto diagnos bby sy breastmilk jaundice then sy bagi je dia mnum formula milk.. susu kambing karihome..mnum 2 mnggu je pstu tukar dugro.. tk mampu nk teruskan sbb susu tu mahal πŸ˜„ tp so far bby sy ok. Aktif nk susu. Berak kencing pun ok

Baca lagi
VIP Member

Sis blh try bagi baby sedikit jus anggur hijau ke dlm mulut. Atau sis blh bagi baby sis minum air gripe water(gmbar d bawah). Sis buat sperti kita buat air. Sis kena ikut sukatan kat botol tu. Kalau utk baby umur sbln tu, sis blh ambik 5ml aie gripe water & campurkan dgn air suam. Buat dlm botol kecil. Insha Allah kuning baby akan turun jika sis bagi dia minum setiap hari dgn kuantiti yg d beritahu. Saya dh cuba & alhmdulillah, kuning anak saya cepat turun.

Baca lagi
Post reply image

Perkara normal tu sis klu ibubapa berdrh o..ank sy sbln stgh br hlg sepenuhnya kuning dia,siap doktor srh ambi full blood test nak tgk klu ada pykt lain ataupun g6pd.Syukur juga semua ank2 normal dan sihat.

VIP Member

Anak sye yg 2nd prolonged jaundice, last sampai app pakar ambil darah n urine.. Lastnye doc ckp anak tk serasi susu ibu sbb mse ambil darah n urine semua okey.. So bagi FM terus okey πŸ˜…

Bagi susu formula sis. Sebab anak saya pun kuning. Dduk bawah lampu pun tak turun bnyak. Saya bg susu formula selang sejam. Alhamdulillah turun mendadak kuning dia

Super Mum

Some says bg susu formula.. i tried.. it works.. kuning anak turun.. tp i dont know lh kalau it works for other babies.

3y ago

Dutch baby..

Bagi air buah anggur hitam..bgi minum..kuning terus kurang tu..sya dh cuba tuk anak sya sngat berkesan

VIP Member

Bg susu bdn kerap .. Tempelkn jelly lidah buaya kat dahi dia .. Hiris nipis memanjang mcm cool fever

mandikan baby dengan air rebusan daun dukung anak, in shaa Allah kuning akan turun.

U makan sunkist . Then baby bagi susu . Insya allah bole trunkan kuning baby .