Vaksin dan demam

Baby demam after vaksin, boleh ke bagi ubat? Actually last week baby ada demam, dah bawa jumpa doktor. Doktor bagi ubat. Tapi lepastu baby dah sihat and tak sempat pun bagi ubat. Petang tadi vaksin, malam badan panas pula. Boleh ke bagi ubat yg last week punya? Ubat tak buka lagi. Nak ke klinik semula now dah pukul 1.17am. Takut dan risau keadaan anak. Da cek suhu anak 38.3 macam tu. Tapi bila pegang badan dia tak de la panas sgt. Mcm dedar2 je.. ke thermometer ni tak betul. Stressnyaa! Baby 3bulan lebih. Help.

3 Balas

Biasanya lpas vaksin memang baby pndai dmam...tpi tidak smua yang demamlah,ada baby yg dmam ada yang tak..bergantung dgan antibodi bdan msing2...kalau dmam tinggi sngat,boleh sja bgi ubat dmam tu tpi kalau tak brapa dmam ,suam2 kuku sja,hnya lap bdan bby sja dgn air suam..tak perlu bgi ubat dmam sbab mmang normal lpas vaksin,bby akn dmam sbab tu tindak balas vaksin..itu yg doktor pkar knak2 bagitau kat syalah

1y ago

Boleh bagi ubat ya aftsr vaksin. sy pn rasa mcm boleh sbb after amek vaksin covid if demam kita disarankan makan panadol, tp ni utk org dewasa la, baby sy tak sure, tu yg tanya sini if siapa2 ada pengalaman ke..ok thank you sis atas info.

anak saya pun macam tu ,cara saya buka ja bajunya then mandikan memang karau la dia menangis pastu pakaikan pampers ja tempat yang kena injek tu saya tampal coolfever baby kaler pink dan d dahi dia pun saya letak pelan" reda panas badan dia n kurang merengek nangis tu..

Baby saya demam juga tapi saya buat demahan sahaja. Lap lap badan dia, biarkan tak pakai baju. Hanya bedung. Next cucuk 4m pulak. Biasa dia dedar sahaja.