Prolonged jaundice

Baby dah 16 hari masih ada kuning. Setiap hari cek kk. Turun sikit je tak banyak. Boleh tak kongsi bagi kuning turun banyak. Penat setiap hari ulang alik kk. Campur susu dah tapi bacaan turun sikit. Semalam 12.6. harini 12.3 😩 mummy buntu 😭

75 Balas

anak prtma sy sma macm sis. lambt turun kuning. masa ank prtama sy memang xda pengalaman.. petua² pun sy x berapa ikut. lepas umur anak 2minggu baru sy sapu tepung gandum seluruh badan baby dn cuci pelan².. esoknya cek kuning , bnyk turun. yg anak kedua sy pula cpt turun. dan kuning tak trllu tinggi. msa lepas kluar wad bersalin tu, sy terus bg susu fm. smntara susu badan , sy perah buang susu yg pertama kluar. sbb kalau mula² picit sblum anak hisap, tngok susu tu kekuningan..sy perah smpai susu warna putih tu kluar baru bagi baby susu badan. tiap hri buat mcm tu. dan bg baby mndi guna air labu kundur. labu tu sy kikis² halus masuk dlm air mndi baby. alhamdulillah kuning baby tak tinggi

1y ago

Alamak awak😧 kenapa awak buang perahan yang pertama tu? Awak tahu tak susu kuning atau nama sebenarnya kolostrum sangat2 berharga untuk baby. Belajar lagi ya ilmu penyusuan.

Macam saya dulu anak pun jaundice tinggi samgat. Hari ke 10 bacaan sampai 16. Dr dah kata lagi 2 hari repeat kalau makin naik atau turun sikit2, kena duduk bawah lampu. Mak saya suruh ikhtiar bagi susu lactogen. Katanya dah ramai try menjadi. Saya pun try bagi susu lactogen straight 2 hari. Bila check darah lagi sekali Alhamdulillah turun mendadak terus sampai 13.6. Terus takyah kena duduk bawah lampu. 🤲🏻 memang lepas2 tu makin turun je. Ada beberapa kawan yang anak jaundice saya recommend susu lactogen pun menjadi juga. 😊

baby kena kerap membuang . tips xde lain . kena sekerapnya bagi susu dekat baby . xcukup susu badan boleh bagi susu formula . ibu kena makan makanan yang banyak fiber . sayur dan buah buahan . tlg tolak tepi semua jenis jamu . kunyit lada hitam putih semua² herba . makan mcm biase je .nasi , sayur , lauk . jgn tambah apa² herba pun . tunggu anak dh habis kuning baru boleh amek herba² ni . tolong jgn bg anak makan atau minum apa² selain susu ibu atau susu formula . penghadaman baby masih kecik .

Dah tahun 2023, the only useful advice ialah kerapkan penyusuan. Ikhtiar cara lain boleh, seperti mandi daun daun dll tapi please jangan follow advice yang kurang bijak seperti beri baby anggur walaupun sedikit setitik. Keperluan baby newborn hanya SUSU. Betul, petua orang lama, anak diorang okay je tapi karut sangat. Buat nya kena dekat anak orang lain tak okay jadi apa apa ke? Orang2 ni nak bertanggungjawab ke. Semoga dipermudahkan segala urusan mummy.

Baby sy pn kuning. Sy bg susu sejam sekali. Sy pam bg susu sy guna botol, jd boleh monitor brapa baby mnum per feeding. 2oz setiap sejam. Make sure baby kerap berak dan kencing. Jgn pakaikan baby baju ckup pampers je dgn barut n bedung kalau nk bedung. Malam jgn tidur tutup lampu, bukak je lampu putih tu. Aircond on 24h jgn bg baby panas. Mandikan baby guna air direct pili je tkyah air suam or air pelik2 air kucai ke apa. Itu je tips sy. Mak berdarah 0+

hello .. ank sy pun prolonged jaundice juga hmpir sbulan . dah cuba mcm2 mandikn itu ini tk turun2 malah mkin naik . last tu bacaan 126 . selain kerapkan mnyusu , sy kerap basuh muka bby dgn air paip . sbb jaundice ni demam kuning . perasan tak bby kuning , bdn dia panas ? haa jdi sy kerap basuh muka dia jer .. dlm 3 hri last cek , trun ke 65 . trus discharge . dlm 3 hari je wakk .. dri 126 trun ke 65 . mnyesal tk buat mcm tu dri awl .. hmm

mase anak saya kuning saya mandikan dgn air rebusan daun inai, kerapkn bgi baby susu stiap 1@2 jam sekali..saya mandikn anak dgn air rebusan daun inai 2x shari pgi dan ptg klau mlam2 baby berak atau nk salin pampers saya campur air paip dgn air rebusan daun inai jgak..alhamdulillah 5 hri je ank saya kuning..mule2 kuning 180 lpastu turun 149,120,110 dan 75 pstu tkde

Mandikan dengan air daun kucai dan asam jawa. Doctor suggest supaya tak perlu bedung baby. Waktu pagi tu biar je dia tidur jangan bedung. Kalau rasa nak bedung, bedung malam je. Then nak jemur tu boleh je depan pintu tu. Saya buat gitu. Alhamdulillah turun. Sis pun elakkan makan makanan yang boleh trigger kuning baby. Macam halia, kunyit, jamu semua tu. Sis makan anggur hitam.

anak saya 6/5 semalam turun dari 222 turun 64 selama 14 hari juga. -saya mix formula + breastfeed kadang tu setiap 1/2 jam bangunkan dia bagi susu -Jangan bedung anak terutama cuaca panas, baju pun kalau boleh jgn pakai baju yg tebal. kadang saya pakaikan baju je seluar tak. -kalau tidur saya on kan je lampu - saya ada minum susu kambing juga tapi kadang kadang je

Baby saya preterm at 36weeks. Day 12 bacaan masih 237..berat turun sampai 13% masa Day5 hari tu..bf full, tp xnampak kuning turun..selitkan formula baru nampak turun skt. Sbb dr kata mungkin susu badan tu sendiri jaundice (boleh google)..skrg selitkan FM dlm 3-4 feeding sehari, selebihnya BM..sbb anak xnak latch lagi, jd minimum skrg bg 30ml/ 1oz skali feeding