Baby Kuning

Nak tanya. Bacaan kuning baby kena berapa baru parent stop pergi KK ye? Anak saya dah 8hari dan bacaan kuning dah turun sampai 127. Berulang alik ke KK dalam 4 kali jugak amik darah cek kuning. #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

12 Balas

Kk sy bawah 90 baru discharge. Sy darah jenis o. Semua anak saya mmg ada prolonged jaundice. So mmg bertabah je ulang alik check darah. Sy mmg xde amalkan petua lain2. Just continue breastfeeding baby. Kuning akan kluar ikut najis. Klu baby kuning biasanya kuat tdo kan. Sy set time, setiap sejam mmg kejut bangun utk menyusu.. Alhamdulillah last week bacaan kuning anak sy dah 85,so boleh discharge.

setahu saya under 100, saya darah o tapi anak saya masa lahir kuning under 100 (70 bacaan dia), 3 hari ja g kk lps tu hari ke-3 dr dh discaj... masa kandungan saya 8 bulan saya amalkan minum air kelapa fresh tanpa gula. org ckp kalau ibu darah o kuning anak mmg akan lama, tpi alhamdulillah anak saya kuning terus under 100 lepas lahir.

anak saya prolong jaundice. saya darah B. 2 minggu Dr bg tempoh Utk turunkn bacaan tapi hari ke14 just turun Smpai 140. baby kna ambil darah dekat Tgn dan air kencing. Dr nk Tgok samada ada masalah hati atau tak . alhamdulillah result semua ok. Dr kata x pyh dtg KK dah biar ja kuning turun sendiri

Anak say hari ke 12 bacaan turun 92 and doc kata dh boleh discharge. Masa check up, nurse kk dah maklumkan sedia awal, blood group saya O dan kemungkinan prolong jaundice. Tapi alhamdulillah, ikhtiar mandi daun kucai

tggu doktor bgitau sma ada prolonged dan discharge.. anak sye prolonged, kuning dier naik turun tpi alhamdulillah minum dan membuang lancar, so dier discharge sbg prolonged jaundice (kuning brpnjgan)

Bawah 100. Tapi depends jugak. Macam baby saya haritu kuning 107, doc dah bagi discharge. Sebab bacaan kuning maintain ja menurun.

Anak saya bacaan last 104 lepas tu terus discharge. Kalau bacaan terus menurun doktor tak pantau dah.

mmg kena turun kn lg bacaan kuning tu.. ikhtiar gk gn cara kg atau petua org kg..

kalo KK tmpt sya , 75 ke bwh bru bole discharge..

Bacaan kena 5 & ke bawah. Tanya nurse ok.