mcm mana nk bg baby breastfeed balik?

Baby baru sbulan sminggu. Berpantang kt rumah mak. Pantang baby menangis sikit terus mak sy buat susu sumbat botol (terlebih syg cucu). Sy cuba nk breastfeed n nipple dua2 inverted, baby struggle skit nk lekap, then baby nangis bila dia tak dapat lekap asyik terlepas. Mak sy marah sy biarkan baby nangis and ckp bg je ssu botol tak elok biar budak nangis. Skrg breast milk sy drop. Dlm shari dpt 3oz je pump ?. Lepastu skrg baby sy xnk cuba lgsg dkt breast. Terus menangis mcm histeria. Sedih la cmni ?

8 Balas

If u keep try to breastfeed ur baby.. Lama2 nipples tu akan OK.. & while breastfeed baby try pump lgi sebelah.. Time pantang ni la senang nk keep breast milk supply. Don't worry about oversupply if u are working mom. InsyaAllah semua supply tu akan berguna sangat sangat terutama after u start kerja. Yang penting.. Positive mind & keep trying.. Saya pun mother of one.. Mula2 agak struggle untuk start breastfeed tpi alhamdullilah nurse & family members banyak membantu..