First baby

Baby baru masuk umur 1 bulan 2 hari.. baby fully breast feed. Biasanya dia akan menyusu 2 jam sekali, tp ada ketika dia tido lama kdg sy sampai tak sedar 3 jam lebih dia tak minum susu. Normal ke? Perut dia okay ke lama sgt kosong? Sbb susu badan kan cepat hadam. So takpe ke perut dia kosong lama sampai 3 jam lebih nak dekat 4 jam?

6 Balas

Utk yg fully breast feed ibu kna bgn kn baby utk menyusu juga, mnyusu kerap wktu malam blh bntu naik kn berat baby.. & lg satu breast feed ni kna sllu ada rangsangan pd pyudara iaitu hisapan baby.. 3 ke 4 jam tu msti breast dh bngkak kn.. Klu bby x mnyusu ibu kena keluarkan susu, perah guna tgn reda kn bngkak.. Klu brlarutan bby jrg mnyusu malam gap 3 ke 4 jam susu bdn blh drop..

5y ago

Kalau rasa breast tu mcm tegang maksudnya bengkak ke? Ohh.. betul juga susu nak kena ada ransangan sentiasa supaya susu dpt keluar . Byk benda baru nak belajar hehe. Terima kasih atas nasihat nie ye ❤️

Same goes to my baby. Sometimes my baby, bangun selang jam. Tak lama tertido time nyusu, pastu bangun sebab masih lapar. Setiap jam. Tapi sekarang okay 2,3 jam

Nk jawab takpa ke tak tu..tak boleh jugak. Better bg 2 jam sekali. Baby tak meragam ok lah, bila dia bgn terus bg susu. Kalau dia tak minum kerap, berat tak naik sgt.

5y ago

Ouhh.. alhamdullillah bby okay tak meragam cuma part dia cari puting tu gelojoh sbb dah tido lama sgt . Lapar sgt lah tu.. 😂

Dia memang akan tidur lama . Kalau dia mengantuk sangat paling lama 4 ke 5 jam . Nanti dia bangun dia akan minum banyak .

5y ago

Ohh okay2. Noted. Thankyou

Kalau berat baby naik elok, berak, kencing, tidak meragam, still aktif. takde masalah mommy. No worries. 😉

5y ago

Kalau fully bf, poo poo nya mmg warna kuning mommy. 😘

It's normal mummy.. Let the baby have the sleep and once hungry surely will wake cry for milk..

5y ago

Oh okay momies. Thankyou🌸