Baby 5 bulan

Baby 5 bulan boleh makan dah ke? Bubur?

13 Balas

Seeloknya tunggu genap 6 bulan sis. Tapi saya ada kawan yg start bagi anak dia makan masa umur 5 bulan lebih. Alhamdulillah, anak dia sekarang dah umur 4 tahun, sihat je. Dia pun sekarang dah ada anak ke 2. Bila anak ke 2 dia je dia tunggu 6 bulan baru bagi makan. Jadi, bagi saya terpulang kepada ibu tu. Kalau personal opinion saya, genapkan 6 bulan. Saya sendiri genapkan 6 bulan baru bagi makan. Cuma, terpulang kepada Ibu2. 5 bulan lebih tu pun sikit je lagi nak 6 bulan.

Anak sy 5 bln da start makan sbb doc suruh.. Awak kene tanya doc dlu sblm bgi baby makan k.. Tp dlu sy xstart dgn bubur sy bgi pure sayur.. Bgi sikit je sbb perut msih kecik lagi.. Lps 6 bln bru sy bgi bubur.. Bubur kosong pastu blend.. Bgi perut dia biasa dlu lps seminggu bru start bubur cmpur sayur pure.. And mcm2 lagi.. Hihi tu cara sy la..

saya bagi baby makan 5 bulan full bf . cerelac , baby saya 4-5 hari skli baru berak , tp bila dah makan cerelac 1x shari . tiap2 hari dia berak . dah nak dkt masuk 6 bln klinik ada ckp bole dah ajar baby makan . so terus ajar baby mkn bubur , tp lagi bagus terus bagi baby makan bubur . kalau cerelac takut lepas tu dia xnak bubur dah .

Tgk pada baby...ada baby yg doc bg makan 5 bln sbb susu x ckop...seeloknya tggu 6 bln..tp mak aq masa jaga anak aq dlu..4 bln dia da bg air bubur..kte masak bubur kan ada air atas2 tu..dia amek masuk botol...bg isap...6 bln stat mkn cerelac...

Ape² pun kene tanya doc dulu ye puan. Lau ikutkan 6 bulan baru bole makan. Bubur kosong or puri. 😊

Standard 6 bulan baru boleh makan. Bubur kosong. Melainkan atas nasihat pakar

sepatutnya 6bulan kalau ikut doc , tp saya 5bulan dah start bagi makan

Ikut betul baby 6bulan baru bagi bubur kosong.

6 bulan keatas baru boleh makan sis

6 bulan baru blh makan bubur kosong

4y ago

Ohh yeke kesian juga dengar dia nangis2 tapi sis kena cari benda lain untuk mengantikkan makanan sebab awal baby untuk makanan adalah 6 bulan..5 bulan usus dia kecik lagi takut tak boleh hadam kalau da start makan..