Baby start makan 5 bulan

Harini saya checkup & cucuk baby utk 5 bulan. Dia genap 5 bulan dalam 2 hari lagi. Tapi tadi dekat KK, nurse bagitau yg baby saya dah boleh start makan. Boleh start bagi bubur kosong. Cuma saya ada join group Happy Baby Food dekat FB. Mostly baby akan makan umur 6 bulan, tapi baby saya 5 bulan nurse dah suruh introduce. Takpe ke? Saya boleh proceed je ke?

12 Balas

awak boleh baca penerangan dr nurse bel nawhen ni. info ni sy ambik dr fb dia sendiri. sy xkecam tau sbb sy tahu awak bertanya. ini sy share copy direct dr fb nurse 👇👇👇👇 Masih ada lagi yang dok tanya sana sini anak bawah 6 bulan boleh makan atau tidak. Jawapannya TIDAK. Malahan ada yang bilang jururawat di Klinik Kesihatan suruh makan seawal usia 5 bulan. Haih. Dah kenapa. Belajar dah bukan saranan untuk mula makan masa umur berapa? Lainlah kalau doktor cadangkan makan awal atas alasan tertentu! Jururawat jangan nak pandai-pandai ya! Jika anda rasa bayi kurang zat makanan, refer kepada doktor/pegawai pemakanan. Bukan anda cadang beli supplement itu ini, bukan anda cadang buat itu ini, kecuali vitamin yang dibekalkan di klinik setelah ditulis preskripsi oleh Medical Officer. Itu lain cerita. Dibawah ni link berkaitan kenapa tidak boleh beri anak makan. Berbuih mulut misi pesan. Naik cramp jari menaip pesanan demi pesanan. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2338658509478418&id=100000028740033 2. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1551901468154130&id=100000028740033 Ini merupakan tulisan berkaitan bayi dan pemakanan sewaktu usia mencecah 6 bulan keatas. 1. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1931529116858028&id=100000028740033 Tolong jadi ibu yang berilmu. Jadi ibu yang tahu apa yang terbaik untuk anak. Sudah-sudahlah #ibumuda #ibupertamakali Dengarlah #ibutua ni nasihat adik-adik oii. #BelNawhen

5mo ago

most wc awak😊. awak boleh kumpul ilmu dulu dr group HBFM. awak nak guna method yg mana utk baby makan nanti. kita ada method BLW, Mix Weaning, Traditional weaning. kalau nak buat BLW. awak kena belajar ilmu tentang perbezaan gag reflex dgn chocking.

Dr paediatric yang anak saya jumpa tiap bulan pun suruh bagi anak makan start 5 bulan. Dr kata ada sesetengah baby yang dr tengok macam dah ready untuk makan, berat badan naik cantik tiap bulan, memang dr bagi makan awal. Tapi saya tak bagi pun 😂 takut sikit sebab anak saya ada masalah penghadaman masa baby. Sampai dia nak dekat 5 bulan pun lepas susu dia akan muntah. Bukan jeluak tapi muntah membuak2 memancut2. Lagipun anak saya lahir 37w. Jadinya risau la kot usus ke perut belum bersedia untuk terima makanan walaupun dr kata anak dah boleh makan. Saya bagi anak makan seminggu lepas dia genap 6 bulan ☺️

ni pendapat peribadi sye ye.. still last2 mak yg kne dcide utk anak.. klu nurse/Dr dcide baby bley mkn.. mak bley cbe baby mkn.. awal2 nie baby mkn x byk pun.. kdg ade yg bkak mlut pun x.. more to kte nk introduce solid food utk baby.. xde la target kte nk knyang pun.. susu still mknn utama baby.. klu sis nk stat bg mkn, bg bubur kosg dlu.. apply 4days rule.. Klu sis rse masih tlalu awal & x sedia dgn responds anak (baby gagging) bley je tggu 6 bln dlu..

5mo ago

klu mcm tu tggu 6 bln pun ok..

sy start bg makan anak umur 5 bln. sebab.. anak sy dari umur 3 bln duduk dgn pengasuh x nak susu EBM. nak direct. puas cari puting yg sesuai sudah nya mmg hampa.. pengasuh ckp dlm 1 hari dia minum 2 oz je. ptg bila sy amik dia, menggelupur dia nmpak sy. lapar.. so sy decide utk bg anak mkn bubur kosong masa dia 5 bln .. misi x suruh pun. tp sy kesian dekat anak. berat naik pun border line je. bawah garisan

Entah la awak. Kalau sy, sy follow je saranan start intro solid food kat anak semalam… which is anak sy dah genap 6 bulan semalam.. start ngn bubur kosong je… rata2 sy tengok mak2 yg dah beranak pinak ni 5 bln dah bg makan.. ade tu 4 bulan dah suap nestum.. tp sesetengah la .. btw, anak awak ade masalah berat badan ke? If tak, rase nya follow je saranan doc bg makan bila dah cecah 6 bln..

5mo ago

Ok. Noted. Tapi sy dah tulis kat situ sesetengah mak mak laa… x semua. If awk or adik awk follow saranan mcmtu, then good for you.☺️

klau Sy sndiri laa, masa ank umur 5 buln nk² masuk 6 bulan tu xde lah bgi mkan smpai kenyang, skadar buat rasa², contoh klau sy mkan aiskrim, Sy bgi dia rasa hujung² jari, sbb umur 5 buln tu bby Sy dah pndai buat muka ksian 😅🤣 nk mkan dpan bby pun serba salah dibuatnya.. umur 6 bulan bru start makan yg btul² mkan..

sma lah sy pun mcm tu .. 5 bulan lbih tapi sy bgi 2 sudu je bt rasa2 sbb mmg msi ragu.. kata nurse da bole try bg buah ke bubur kosong.. sy bgi bubur kosong tapi sikit next week bru bagi yg btl2 pny.. sb nxt week 6 bulan da

As long as leher baby dh kuat, maknanya dia boleh telan and risk untuk choking tu kurang. Doctor anak sy pun suggest makan at 5 months. But takde masalah if you wanna wait

kadang nurse salah kira. @ salah ingat anak tu brp bulan.. dah tanya balik ke