Baby kerap berak

Baby 4 bulan kerap sangat berak lepas minum susu mesti berak..tahik warna kuning berbiji biji n berlendir cair macam cirit birit..dah seminggu dah tak ad perubahan pun, susu lactogen, dari lahir minum susu ni okay je tahik warna hijau. Berak sekali sehari..dah bawak pergi klinik Dr cakap bby aktif minum susu ok lagi tak bagi ubat..kalau ada darah baru Dr akan bagi ubat, harap² bukan masalah susu sebab nak tukar susu pun susu mahal. Susu anmum kembung, susu dupro pun sama kembung. susu dutch baby sembelit n berkahak..skrang minum lactogen tapi jadi kerap berak pulak..nak beli susu lain² memang dah tak mampu lagi..susu dada pun dah tak ada kering sbb stress punya pasal..tak tahu dah nak buat apa ..risau lama² kalau berak² jee ..ni susu lactogen pun ada 2 kotak lagi. Beli banyak buat stop sementara suami boleh gaji..tapi jadi macam ni pulak😞😞

13 Balas

Boleh jadi anak puan intolerance with lactose. Boleh try bagi susu yg tak ada or kurang lactose. Either susu kambing or susu berasaskan soya. Boleh refer paediatrician untuk confirm kan. Ada baby kena ber-experiment utk cari susu yang sesuai. For my baby, dah 4 jnis FM baru jumpa yg sesuai

boleh bgtau tak susu apa sesuai untuk mengurangkan cirit birit. baby saya dh 5bulan. sebelum ni minum susu silimac 1minggu lebih cirit birit, saya tukar lactogen still cirit tp masa membuang tu sehari skli 2 je. tp najis still mcm cair tak kental. pening juga nak bagi susu apa sesuai.

setahu sy minum susu formula mmg bby kerap berak. yg susu badan je kurang berak.. dulu.minum susu lactogen berak sehari skali ? rasa yg berak shari skali tu yg mcm xnormal.. tp selagi bby aktif tak kembung takde msalah

dlu anak sy mcm ni doc bgitau kurang kan auns susu tu.. bancuh bagi cair²..anak sy pun mnum lactogen so far ok laa smpai umoq 7bulan.. just msa umoq 4bulan lebih mcm tu jd mcm anak sis jgak..

kalau nk stop kan baby cirit, beli susu formula yg lactose free. pakai sampai baby habis cirit baru tukar susu fom baru

sma la ank sya.. minum susu similac free laktosa.. asal susu berak tpi najis nya tak cair sngt. mcm ni normal ka

Susu tak sesuai kot. Stock susu yg ade tu jual kat kawan kawan. Buat beli susu lain pulak. Kesian kat anak.

doktor sye suruh cari susu yg ada label AR ni...tapi harga kayangan laaaaa😌

mungkin susu xsesuai kot pn 🥴 sian plak baby.

kalau nak tambah susu badan makan kurma