Refuse to eat

My baby is 11 months old. He refuse to eat rice. How can I get my child to eat rice? I hv tried so many ways to feed him rice. Tried to feed scrambled eggs but it seems that he is allergic to eggs. Tried eggs and he got rashes afterwards.

16 Balas

Kena kreatif sikit awak. Buat jemput2 blend kan nasi sekali. Buat potato finger boleh masukkan nasi jugak, buat ala2 mcm sushi roll, buat homemade chicken nugget masukkan nasi. Kadang2 budak2 ni ada mood dia dtg, dia taknak makan. kadang mungkin sebab nak tumbuh gigi. Jadi kita buat mcm nasi tu tak nampak, hakikatnya dia dh makan pun nasi tu😆

Sy anak bru je melepasi stage xnk mkn nasi!!Dlm 3 ari ni bru dia mula mkn ,bhgia sgt tgk dia mkn nasi semula!sis jgn risau,dia mkn roti atau biskut pn xpe,nnt mcm xsgka2 dia mula mkn nasi semula

Sama laa dgn ank saye 10 bulan.. Taknak mkn nasi kosong n allergic telur & ayam.. So saye ganti kan dgn stock sayur untuk masak bubur nasi, ok je mkn.. Tp pelan, quality is better than quantity.. Goodluck💕

Sama. Ank sy pun mcm x brapa nk mkn nasi. Tp roti dia mkn bnyk. Sy baru nk cuba nasi tu tnpa blend kasar tngk dia nk mkn tk 😅 Klau tk, nk kena buat cara lain la yg blh msuk nasi dlm mknn tu 😂

Cuba tukar jenis beras. Mcm ank sy. Sebelum jumpa beras yg skrg dia mkn dh 3 beras sy cuba. Dia cuma nk beras wangi tp byk kanji lh kn. Tp dia berselera sungguh. Lg2 lauk sup ikn dgn sup ayam. 😊

sama la start 10bulan dia da mula memilih makan..padahal tak pernah lagi bagi manisan atau cerelac..sbb org kata takut dia memilih..tp still memilih jugak..nak kata sbb gigi..dah tumbuh dua

3y ago

udah setahun haha..gigi dah 6..skrg dia mkn je semua..🤣 seronok ada geng jenis pemakan

Baby saya pun kurang gemar nasi. Tapi sumber carbo bukan terhad pada nasi sahaja, boleh offer baby dengan pasta, mee, potato. Cuba tukar2 jenis carbo.

same dgn baby saya... dah 9 batang gigi 26hb ni cukup setahun...dah masuk fasa xnak makan...apa2 pun xnak makan... saya dah pening 😮‍💨

anak sya melalui fasa memlihkn masa tumbuh gigi atas yg dua tu .. dia mau yg manis saja.. tida mau Lngsung sntuh

maybe can try these tips? hope it helps! https://my.theasianparent.com/anak-susah-makan-nasi/web-view/