nak tanya ?

Awal2 preggy boleh bersama ke? Xde effect pape ke kt baby? Bru 5weeks

13 Balas

Boleh. Cuma, ada orang sensitif, ada orang tak. If keluar spotting (keluar darah sikit²) better pi check up di klinik (ada luka atau berita tak best keguguran). Kebiasaanya luka. If luka biasanya doc minta luka tu sembuh dulu baru bersama kembali. Biasa tempoh dalam seminggu macam tu. Dan bersama pun slow², jangan kuat sangat.

5y ago

Tak semestinya tak da spotting tu tak normal. Normal je. Lebih baik sebenarnya. Dan keluar spotting awal preggy pun kira normal cuma hati2 saja lah.

Boleh jer..tp klu rse.jns xkuat better tggu kndungan tu cam dh lbh dr 10weeks ok jer.... Tp dekat branak lagi disarankan brsama kan....huhuhu.....dgr dr ibu2 yg dah bpengalaman....sy pn bmbng jgk nk brsama awl2 first baby kan....ni ok je kot...dah 24week today..inshaAllah baby December

5y ago

Itulah. Mcm tkut2 juga ni. Kdg2 trpksa ckp dgn suami kita rehat lah dlu ya 🤣 kdg2 kesian. Tpi hrpnya suami faham.. utk kebaikan baby. Tahniah sis. Semoga dipermudahkan. Amin

Okay ja.. Sexual intercourse boleh ja spjg pregnancy..😊 Sya bila tahu pregnant hritu 5weeks.. Masa tu bru nak honeymoon 🤭 Plusssss.. Kdg2 ibu mngndung ni high "demand"... Takda craving lain.. Dia akn craving bersama suami.. 🤭 hehe

5y ago

Inshaa Allah baby okay... Jgn risau... Sexual intrcourse tkkan kcau baby 😌 Baby terlindung dgn placenta 😊 so you are good too go 😄

Bergantung dgn badan masing2. Sy masa scan kandungan 10w6d dlu doc masih larang bersama sbb kandungan masih kecik n belum kuat. Kalau sis xde keluar spotting should be ok.

5y ago

Tapi takut jgak. Nk tolak rse bersalah. Kdg2 kne pjuk dgn cara msk lauk feveret dia 🤣🤣

Better jgn lg.. sy pn bersama dgn suami smlm bleeding. Now doctor ckp threathen miscarriage.. kna bjaga2 n xleh bsma suami.. mc sy 5hari sbb ni

3y ago

Sabar banyak2 ye sis. Anggp Allah nak ganti yg lebih baik. Yg lpas jdikan pngajaran. 💪

Untuk permulaan ni, tak digalakkan la sis. Baby pon tak kuat lagi. Tunggu la 3m keatas ye kalau boleh.

5y ago

Sama2. Sis explain kat suami elok2 mintak hold dulu. Baby dah kuat, silakanlah sampai nak bersalin lagi kena kerap. Nanti time berpantang lagi tak leh buat apa. Kesian mmg kesian. Tp kesian lagi kalau apa2 jadi kt baby. Enjoy your pregnancy ❤

saya ada ja bersama dgn suami kalau risau tapi nk bersama juga minta suami buat slow laa

5y ago

Hehehe.. mlu pulak.

nnti kalau dkt nak due doc akan galakkan utk sokongan bukaan 🤭 ramai yg cakap mcmtu

5y ago

slow slow je , sy masok 2nd pregnancy ni yg jarang bersama mngkin sbb penat sgt .

Boleh ye.. cuma suruh lah suami slow²..... xmau ganas².... 😘

5y ago

🤭🤭🤭 ok noted

Boleh je tapi jgn kuat2.. Tpi kalau keluar drh jgn bersama.

5y ago

Noted. Thankyou 😊