Bagaimana cara anda mengatasi kesedihan jika kehilangan seseorang yang bermakna dalam hidup?
Voice your Opinion
Bercakap dengan orang yang terdekat
Mendengar lagu
Keluar jalan-jalan seorang diri
Sibukkan diri melakukan aktiviti
Lain-lain (sila nyatakan)

3588 respon

37 Balas

Saya ada pengalaman kemurungan stlh 4 bln kehilangan bapa. Mula2 sy buat tak tahu dan buat kerja mcm biasa, tapi saya perasan sikap saya jd lain; cpt marah, mula mencarut (sblm ni tak mencarut pun) menangis sblm dan slps tidur, tak bersosial, dan mula rasa anxiety dan panic attack (baru tau istilah anxiety dan panic attack masa sesi kaunseling) Masa tu saya ingat anxiety n panic attack tu adalah rasa nak mati atau sakit jantung. Pergi klinik, doc kata saya ok. Masa sy bertugas, sy kna lg panic attack, sy tak nak masuk hospital, tp sy ke LPPKN .Allah gerakkan sy ke sana. Buat stress test (Q&A) , keputusan sy lulus cemerlang; Saya memang stress tahap tinggi dan terus dirujuk ke kaunseling

3y ago

sambung: Sy ke kaunseling seminggu sekali selama 4 bulan. Banyak sy belajar. Salah satunya, cara kita menghadapi diri bila kehilangan org tersayang dll keadaan. 5 tahun kemudian , emak saya meninggal. Alhamdulillah, dgn mengingati apa yg sy dpt masa sesi kaunseling tu, dgn izin Allah sy dpt tenangkan diri dan tabah menghadapinya. Alhmdulillah, sayangi diri 🥰

be kehilangan mak. .genap setahun mak pergi thl kn kmi adk brdik. .time 2 sye sarat mgndung ank ke 2. .betapa perit nyaa rasaa masa 2. .😭😭. .berslin klua bby(berslin czer)tiba2 bderai airmata. .kalo mak ade. .mgkn mak org pling lega ble dgr da slmt berslin. .berpantang tanpa makk. .slalu mak masak kn . .brendam airmata mse mak pergi. .dudk sne ingt mak dudk sny ingt mak duduk mne2 tringat mak . .so sye x bole dudk sorg x bole menung. .mula berkaca mata. .jd nya sye buat2 bz. .buat2 borak ngan adk2 brdik walau xde crta. .buat2 happy . .kalo dudk ngan ank pon msty bkaca mata. .al fatihah buat bonda ku ROHANA BT OSMAN 🤲😢

ni sy berjaya buat masa arwah ank no dua mnggal umor 7 bulan jngkitan kuman dlm otak... lbih bnyk aktiviti n luahkn lbih tenang sbnrnya...

Dengan solat hati menjadi tenang. Insya allah. Selain itu, cari teman untuk kita meluah gambaran hati kita.

WhatsApp dengan dia. Seolah olah kita sedang bercakap dengan dia. Dan seolah olah dia reply chat kita

brckp dgn kaka,abang adik ibu bapa psl arwah.. ckp yg best2 masa ada arwah.. sejuk hati ingt arwah

ingat Allah lebih sayangkan dia.. kita yang masih hidup mesti teruskan hidup hanya kerana Allah

kesedihan tidak perlu berlarutan..ingat kenangan 2 indah bersamanya selalu..hati jadi lapang..

suka peluk suami. . bila peluk dia. tetiba jadi hilang sedih. ,😊😊

Ya Allah! I can't imagine it... Semoga berlapang dada...