Scan 2d 10week

Asslmualaikum..sy nk tnya..waktu bila ya sesuai untuk dgr jantung baby?sbb mse usia 8week doc xbgi dgr jantung baby dan hnya tunjuk graf dia je..dic kata xbolh lgi nk direct dgr tkut bhyakn janin..jdi sy nk thu wktu usia brp bru bolh direct dgr?skrg sy 10w1d

6 Balas

masa 8weeks pun dr tk bagi dengar hearbeat baby. ada org ckp tk elok untuk perkembangan baby. kalau dh nampak kelip2 kt scan tu kira okay dh tu. tkyh dengar pun tkpe. tp bila masuk 11 weeks saje je nk scan tengok baby. eh tiber dr bagi dengar plk jantung dia. tk sempat nk ckp tknk dengar. dia dh letak. tp dia ckp okay je. boleh je. 8weeks kebawah yg tk berapa elok. tp ada orang boleh je dengar dari 7weeks ok je sampai melahirkan. ikut pada masing2 punya body and baby kot?

Mgkin sbb dr taknak risiko kan dgn menekan kuat hanya untuk dgr bunyi,jantung masa tu walaupun ada heartbeat tp belum kukuh elok terbentuk..paling bgs dgr heartbeat 16/52 ke atas

Dari first baby doc mmg bagi dengar heartbeat masa 8w. Now 2nd bby pun sama 8w doc dh bg dengar heartbeat

Saya 12w pun doctor tak bagi dngar lagi jantung.. skadar nmpak kelip2 tu dah syukur dah,.

Nampak kelip2 pun syukur la, bahaya awal trimester switch on sound tu sbb guna heat wave

20w keatas. bila organ bby dh develope