kenaikan berat badan

asslmmualaikum .. sya nk tnya sikit pngalamn sis smua.. mna tau ad yg mcm sy... sya nk tnya knaikn brat bdan dlm 1 bulan naik 4kg ada msalah ke buat momy atau beby..? sbb misi bising brat bdan naik smpai mcm nh.. ???

15 Balas

Saya dah 33m3h berat badan Naik 14kg 😅 Syukur Alhamdulillah semua ok.. mula² ada juga kena marah dngan nurse n doc... Sebab berat badan Naik mendadak sangat² lagi masa masuk trimester 2 .. sebelum.hamil berat badan sy 43kg.. skrng ni berkilo² dah 😆😂 tapi takpe as long baby sihat ibu ok aje😍🤩

5y ago

Time pregnant memang ada sesetengah orang yang selera makan membuak² sis, tapi sis kena jaga pemakanan.. kalau boleh banyakkan makan buah buahan, kurma, kismis Dan kekacang.. susu jangan lupa minum 💞

Sy mse 8week timbang.. naik 2kg... Kene pergi klnk desa 2minggu plak.. ahad lps sy prgi klnk.. timbang naik lg 1kilo.. kene dtg klinik lg 2minggu... Aduhaiii... Cmne xnk bg naik.. mkn berselera sgt.. xmkn... perut memulas smpai pening kepla.. skrg 10week..

5y ago

Saya masa 8 week turun 1.5kg.. Lps tu slow2 naik 2-3gram 🤣

Takut naik mendadak sebab kencing manis . Kena kurangkan makanan yang tinggi kandungan gula . Kena control berat time mengandung ni . Awal awal boleh naik 0.5kg je sebulan lepas tu boleh naik 1kg sebulan .

5y ago

ok sis...

Yeke ?sis dh brapa bulan ?saya baru pertengahan bulan dh naik 7 kg ..saya pon tak tau knapa naik mendadak😅 hari sabtu ni baru saya pi check up ..skrg ni saya dh 34 minggu 5 hari ..

5y ago

ye sis... baru 19 mnggu.. hbis nk mcm mn.. mkan bkn nya bnyak sngat.. tpi sy trkjut boleh naik 4 kg. hrap2 lh xde mslh ap..

Sy mkn bnyk juga.. After that sy buat senaman pregnancy.. Stamina berjalan perlahan 1 2 round gitu, kalo penat rehat dl nt smbung lg 😊

Berat bdn jgn naik byk sgt sbb nanti baby berkembang xselari..kwn saya gugur sbb tlebih berat bdn ibu,baby dlm perot xleh membesar..byk lemak oo

5y ago

Good sharing! Baru tahu sebab dia. Ingatkan sebab ibu takleh bawa perut. Thanks!

Huhuu.. sama la.. saya cuba kurangkan makan nasi.. mcm malam, saya makan oat.. hrap2nya berat kmbali normal.. 😆😅

same la mcm sy. dia takot kita ad kncing mnis atau darah tinggi nnti. klau ad kncing mnis baby cepat besar nnti

Tu la dia akan effect kt mommy and baby tkut gdm and baby besar..nurse ada sarankan naik 0.5kg-1 kg je every month..

5y ago

prtama sy buat buku .. misi tk ckp ap pun.. psal brat bdan.. lpas dh jdi mcm nh.. bru nk bising

Hahaha mmg akan naik berat bdn lah sis... Sy dulu pon mcm tu...biarlah nurse tu bising ponn