hb low . makanan/supplement apa yg boleh Bantu?

Asslamualaikum hai semua. Saya Ada masalah hb low, sekarang Ni hb sya 9.5 dh 23weeks kandungan saya. dh Mula stress Dan risau sbb darah hb rendah.. baru Ni check up doktor ckp Ada risiko baby meninggal dlm perut (lpas balik tu trus menangis xlalu makan) . Saya alah kepada ubat. Makan ubat ja muntah.sya try makan skli Dua akan muntah..sbb tu sya xkan makan dh. ubat dh berapa kli tukar,skrang Ni doktor bgi iberet folic. Ubat tu lgi la kuat Dan buat sya muntah sampai hilang selera makan. Suami paksa jgk makan ubat sekrang Ni sbb asyik trun jaa.tpi Saya xmaw..sbb Saya trauma kalau muntah lagi Dan ubat iberet tu mmg buat sya xslesa lansung .. Ada ka mommy2 yg KT dlam Ni ad pengalaman yg Masa mengandung dia xboleh makan ubat, tapi darah hb x drop .. apa mommy2 buat?Mommy2 makan apa? Supplement apa? Mntk sngt tolong share komen kt Saya. Tq 🤗😔

20 Balas

Setiap Hari sy mkn jmbu Batu Dan Selina.sgt ok alhamdulillah.pstu minum frisomum.y tu ja Lepas di tekak

4y ago

Selina tu apa? Darah hb awak berapa Masa amalkan makan smua tu?

Ambil pati delima jenama ghulsan.. Sehari dua kali.. Pagi lepas bangun tido.. Mlm sebelum tido..

4y ago

Sya ad amalkan dh. Dh Dua bulan makan. Tpi makan sekali jaa sblm tido.. makan tu dn kurma sbjik.. tpi xnaik la awak. Drop lgi Ada. 😂😂

Saya mkn kmbing 2x dlm seminggu Hb naik dr 9.9 ke - 11.4 dalm masa 2minggu je

4y ago

Sy pertama pun x perasan.. Tpi suka sgt mkan kambing.. Bila cek HB 9.9 ke 11.4 skrng 14.2 doktor pun tnya makan apa.. Ckp je mkn kambing.. Doktor pun X komen..

Byk kan mkn buah dan sayur sis. Delima dan jambu batu bagus utk hb. 😊

4y ago

Amin InsyaAllah.. Semoga dipermudahkan segala urusan sis 😊

Try maltofer , tk Rasa mcm ubat pun. Pastu try makan jus mamariam jgk

4y ago

Yaa.. sya tngk ramai yg suggest ubat tu. Nnti sya try.. supplement mamariam tu sya ad dngr jgk..tpi sya dh dok Amal pati delima dh. .. tq awak

mkn maltofer untk tmbh drah. dia perisa coklat. ada jual kt farmacy

4y ago

Baik nnti sya try beli ubat Ni plak. Tq awak

Try kiwi sebijik sehari dgn buah jambu batu..insyaAllah

4y ago

Sya makan buah Naga Lani.baru strt mngu Ni. Jambu Batu plak Bru beli..tpi xmakan lgi..tq awak

Lebih elok makan kerang ataupun makan hati ayam

4y ago

Xmakan hati ayam. Kerang plak kdng2 perut Saya xtahan. Hehe. Nk makanan yg boleh Naik cepat Ni. Lpas Raya haji nk kena jmpa doktor ermm.

Jus jambu batu elok utk naikkn hb

Maltofer😁