Nasihat semasa berpuasa

Assalamulaikum semua. Saya tengah pregnant anak pertama & sekarang kandungan 3 bulan 2 mnggu. Ramai yang tak galakkan utk berpuasa tapi ada yg bagitahu kalau tahan, boleh je puasa. So sekarang ni saya xpasti masa bila boleh tahan ke tak. Haha. Sbb kalau ikutkan saya boleh je tahan. Ada apa2 guideline atau nasihat tak? Risau jgk kalau saya je boleh tahan tapi baby xboleh tahan. Help me plsssss #1stimemom #bantusharing #pleasehelp

28 Balas

Dapatkan nasihat Dr sebaiknya... Klu x ada masalah kesihatan, ok je nak puasa... Sy mula2 confident je nak puasa, tp hari ke 2,3 rasa seram sejuk mcm nk pitam... Terus berbuka je walaupun baby aktif... Hari ni dh dpt puasa sampai hbs... Haritu Dr ckp buat ikut kemampuan, jgn paksa diri... Selang sehari pun x pe...

3y ago

Okay sis. Thank for sharing. Skrg bru 14weeks, so xdpt rse baby gerak lg. Sbb tu minta pndpt. Hehe

dlu mse pregnant anak pertama 3bulan tgh morning sickness tu msih berpuasa . sbln tu gagahkm jgk puasa sbb yakin mampu betahan . 3hari je tpksa bukak puasa sbb pening . Hb low . kene mkn manis kalau x, tumbang . ikot bdn laa , kalau larat bole je puasa . kalau anak pertama tp kandungan xkuat . jgn amek risiko

Saya pregnant 27weeks. Setakat ni masih berpuasa perut tahan je. Apa apa pun semua terpulang pada ibu. Kalau rasa membahayakan sis takyah la puasa. Mcm saya test masa first day puasa alhamdulillah saya ok baby pun menendang mcm biasa. Pastu memikirkan malas nak ganti puasa tu buat rasa bersemangat untuk puasa 😂

sy skrg pn mgandung 15 mggu...husben x galakkan sy bpose...sy pn x berani sbb sy gastrik kalo mgndung ..if sis larat blh..tp bila rs x ok tu..elokk bbuka...cuma yela utk ibu mgndung ni..x digalakkan sgt bpose....bkn hnya rsau pd kandungan..tp pd ibu...ikt pd kmampuan sis...

Kalau x tahan, penat, lesu, badan mengigil seram sejuk baik berbuka.. Puasa bole ganti, Allah bg keringanan utk ibu mengandung. Kalau baby jd pape menyesal x sudah, baby kat dlm x boleh ckp x bole respon, hanya badan ibu yg bg signal

sy pn 1st baby jg sis.skg ni 37w sda.sy posa jg.tp klu perut rasa pedih trs sy sungkai awl la tkut baby ada pa2.risau jg ni lmbt bersalin.doc advice klu tahan posa tu bolh tp klu rasa lain perut trs bbuka katanya.

Boleh tanya doc puan,sebb kawan sya pun pregnant 3 bulanan camtu dia tahan je puasa mulai hari pertama tp tadi masa check up doc tak bagi kawan sya puasa sebb dia kata kawan sya tu kurang air dalam badan

Klau baby kerap mgeras better batalkn puasa 😊 sy pun pregnant ank pertama dan berpuasa. Rasa segar kalah tk mgandung tp baby kerap mgeras. jd 3 hari tk puasa. Bgantung pd hari cuaca dan keadaan baby

3y ago

yeke . ok2 tq info 🥰

mungkin atas ketahanan nutrisi badan masing masing..saye dah 28weeks tengah cube puase penuh setakat ni masih okay..mase sahur amalkan kurma due tiga bijik lagi banyak lagi bagus..selamat berpuasa ye

3y ago

Tq sis for sharing. Selamat berpuasa jgk 😊

sama lah sya pun dh 18weakk...puasa just hari pertama sampai ketiga je...seterusnya dh x larat..sebab time keje asik dahaga je dgn perut berbunyi2...suami pun risau so lebih baik jaga baby dulu...