Sembelit ?

Assalamuallaikum/salam Sejahtera semua mommies..nak tanya normal ke Trimester Pertama kene sembelit? Ada solution x nak bagi lancar. Sebab air byk minum dah, sayur and buah2 pun dah byk makan.

1 Balas

Normal.sbb hormone progestrone dia relax kan otot2 rahim n sistem pencernaan. So mknan lalu slow je dlm usus n penyerapan air ke dlm badan bertambah.tu najis yg kluar jd senbelit.sy siap berak bdarah lg sbb sembelit teruk. Kalau dh byk sayur air n mknan berfiber ok la tu. Mayb kne tingkatkan lg kuantiti. Penggunaan ubt utk lembutkan najis awl pregnancy tidak digalakkan sbb boleh risiko rahim jd contracted n buat keguguran

5y ago

Ok...tq sis atas info. Risau effect kat baby sebab x BO. Huhuhu...1st pregnancy so x bape tau sgt.