Masalah sembelit baby

nak tanya...nape ye baby masih sembelit?bby 7 bln.. dah bg mkn bubur nasi +buah+sayur hari2. tp sembelit jgk . susu minum byk..air kosong pun minum..ibu buntu?

10 Balas

Baby sy masa umur 7bulan, najis dia kuar ketul2. Pastu lepas 4 hari sekali baru berak. Sbb sy susu badan so itu masih normal. Dah 8bulan, najis dia lembut. Berak 2 hari sekali. Bubur nasi kene buat mcm puree. Sayur pun sama. Pastu skg dh 10bulan, sy bg kurma yg dh di lecek.. alhamdulillah.. tak de masalah sembelit. Klu baby sis susu formula, sebaiknye tukar kepada brand lain. Klu fully bf, mmg baby kdg2 tak berak sampai seminggu. Anak kakak sy mcm tu. Bila jumpa doktor.. doktor ckp normal sbb fully bf. Klu sis masih ada kebimbangan dgn baby sis, baik bawak jumpa doktor. Itu lebih menyakinkan

sori nak tanya. sembelit sampai baby meragam ke ? najis keras keluar seketul2 ? sebab kalau baby dah start mkn normal kalau berak lepas 3 @4 hari , najis pun mcm org dewasa sebab dah boleh makan..

Sllunye yg buat sembelit klu dah bg mkn buah ape smua bnyk mnum air .tp still sembelit. Sebab susu and sllunya bby yg mnum susu formula .if dia susu bdn jumpa doc

Mngkin susu xda sesuai kot..penah tukar2 susu sblm ne atau memang kebiasaan susu yg dibeli puan bgi..lebih baik puan bwa jmpa doktor laa utk kepastian..

Mnum susu fm ke bf ? If fm dh brpe lama ? Sembelit najis keras ke or bby just x berak beberapa hati to najis stil lembik ? X brpe clear pertanyaan

Rasa sembelit atas sebab apa? Jika x berak 3-4 hari tapi najis lembut itu bukan sembelit ya.

yg penting susu fm @ bf sis? kalau fm takut x serasi...kalau bf kena jumpa Dr tum..

klu mnum susu fm, kna tukar susu.. xssuai tu.. sian dia

sis kalau dia susu fm, cuba tukar kan susu.

Susu formula ke susu badan?