Bsp Tinggi

Assalamualaikum....skrg sy pregnant 20 week,sy disahkan ade kencing manis semasa mengandung ug agak tinggi.Dan doktor beri sy jarum insulin utk cucuk sendiri kt rumah.Ade kesan x pada baby klu cucuk hari²?Ade x ubat tradisional utk kurangkan kencing manis sy ni.

5 Balas

Tak perlu ubat tradisional untuk kurangkan gula. Hanya makan real foods saja sis. Saya dulu pun ada kencing manis masa mengandung. Kena cucuk insulin tp sy minta untuk diet control dulu. Antara yg sy amalkan untuk kurangkan gula dlm darah, minum air lemon panas, air barli tanpa gula , makan kacang bendi, makan epal hijau @ buat jus tanpa gula. Masa buat bsp dpt cantik je. Lepas bersalin minum air gula lagi sekali, takde kencing manis dah. Jaga makan, jangan mkn dan jgn minum manis2 sangat. Kalau teringin sangat pun sekadar rasa buat hilang mengidam. Air kosong sangat penting.

Cucuk insulin sama dengan insulin yg dhasilkan oleh badan... Xda effect dekat baby... Sy pon cucuk insulin.. Baby alhamdulillah setakat skrg berat normal.. N sihat.. Jgn takut cucuk insulin kalu xmampu kawal nafsu makan..

Insulin tu untuk stabilkan gula dalam darah kan. Better ikut nasihat Dr. Jgn campur dengan ubat2 traditional. And yang penting kawal makan

4y ago

Setuju, yg doktor sarankan tu yg terbaik.

Insulin tu utk kwl gula dlm drh. Kalo gula tinggi akan efek kat baby, baby kluar akan jd kurang gula lg bahaya. Ikt je nasihat doktor

Aduhai takkan la masa dia bagi insulin sikit pun dia tak terangkan, dah kalau takut tayah cocok bio je ha! Kalau tak syg anak