Serah diri sehari sebelum due

Assalamualaikum Saya due 15.2.24, tapi doc dah tetapkan tarikh 14.2.24 utk serah diri kalau masih belum ada tanda sebab risiko gdm. Sampai sekarang masih belum keluar tanda. Saya nak tanya siapa yang pernah alami situasi macam saya. Korang serah diri tu waktu bila ya. Time serah diri tu doc akan buat apa dan macam mana.risaunya lah saya sebab nya ni 1st time kena serah diri. Kandungan sebelum ni tak pernah macam ni.

11 Balas

sy kena serah diri jgk tp sbb lain.takde tanda & baby belum engaged pun. last check up masa 39w2d kk suruh pergi pac, kena la scan kat perut & scan ikut bwh, cek jantung baby semua.. pastu doktor suruh warded kena proceed induce. tp sy mintak nak balik rumah dulu pastu pagi esok sy dtg blk 39w3d, terus masuk ward pagi lepas dh mkn2 kt rumah, zohor kena cek bukaan tp masatu sy xde bukaan lg, pastu kena 1st induce.. esok lepas subuh 39w4d cek bukaan lg tp xde progress 1cm je pastu doktor yg bukakkan jalan sikit & bg 2nd induce. dlm pukul 3pm baru rasa contractions kuat sikit tp ok je lg, lepas dekat 5 cek bukaan 5cm, nurse suruh standby masuk LR sbb dh kerap rasa contractions kuat. lepas solat asar, sempat makan sikit terus sampai turn kena gi LR, masuk lr dlm pukul sblm 7pm.. 7.30 doktor pecahkan ketuban terus start rasa sakit contractions yg teramat sgt.. semua sakit yg kuat2.. dlm lr xleh minum pun makan apatah lg.. pukul 11pm baru selamat bersalin.. alhamdulillah semua selamat.. tp tk mau bersalin dah 🤣😂🤣😂🤣🤣

4mo ago

macam boleh faham je kenapa yang last tu ek hahah

saya kes mcm sis...ikutkn due 7/7/23..tpi sebab gdm,suroh admit 15/6.cun 37 week...sampai hosp.check jantung baby semua n check bukaan..mmg xde bukaan langsung lh coz dia blm masanya dia nk kluar...16hb pagi masuk belon.bukak 3cm jer..pastu tggu lagi...cun 12 tgh mlm,nurse ckp doc suruh g lb.room kena pecah air ketuban.2 org doc seluk nk pecah,x dpt coz baby kecik..2kg jer..jadi selaput ketuban tu dlm ckit...last pggl ketua dorang..pecah gk akhirnya..bertarung tahan sakit sampai kol 4am,alhamdullilah lahirlh baby boy berat 2.3kg...skrg dah 8m baby..alhamdullilah membesar dgn sihat n cergas..tpi pengalaman beranak induce bg saya mmg sakit dr normal..ckp sekali lh merasa...haha..taubat xnk induce lagi..so ttp kilang trus..ckplh ada 4 org...syukur...smoga sis bertenang n tabah yer...pengalaman ibu2 x semua sama...harap sis nanti lancar jer melahirkn..amin

wslm. sy serah diri ikut tarikh surat doc yg di tetapkan wlupun xde tanda. tp sy xde risiko apa2. just serah diri. due 17/8/23, serah diri 16/8/23. last2 kena induce drip 18/8/23 sbb da overdue. sebelum kena induce drip, pd tarikh 16-17hb (sepjg hari), kena cek bukaan.. kena seluk.. kena pantau jantung baby. yela 1st mom x tahu apa2. kena seluk tu paling sakit 😅. da 18hb, doc suggest nak bg induce belon tp x jadi sbb bukaan da 4cm. terus tolak ke labour room. kena induce drip, sakitnya kena sakit contraction. akhirnya dpt bersalin normal. semoga dipermudahkan urusan mommy bersalin ye.

hii. saya bersalin bulan dec 2023, gdm & serah diri sehari sebelum due @ 10am (ikut referal letter from doctor kk). doctor akan suggest induce berperingkat. macam saya first pregnancy, induced 3 kali & finally bersalin normal after 5 days. memang overdue. sebelum tu last option dia, pecahkan ketuban. without epidural boleh buat dekat wad. with epidural kena buat dekat labour room (doctor akan book katil so ikut queue). penat menunggu je sebenarnya. macam berkampung dekat hosp 😂 bosannnnn.

sy due 31/1,tarikh serah diri 30/1 sebab gdm,check jalan tak bukak lagi terus induce ubat 31/1 pagi,tgh hari check jalan tetap sama terus induce belon,petang air ketuban pecah jalan dah bukak 4cm terus tolak ke lr,dekat lr check jalan still sama baby tak engage lagi,malam induce drip pulak lepas 4jam check jalan sama jugak,last² doktor bagi pilihan czer sebab air ketuban pun dah byk keluar,dah tak larat nak tunggu lagi sebab anak sulong terus request czer.1/2 selamat lahirkan baby girl.

saya mcm sis. kna serah diri 20/11/23 .. gdm jgk . pergi pac doc check jantung n bukaan semua still xdk bukaan lg . lps tu kna warded . 22hb tu saya kna induce belon sbb still xdk bukaan.. 23hb pg belon keluar sndri tgk dh ada bukaan 3cm n start rsa sakit .. malam 23 tu jgk tolak labour room.. alhamdulillah 24 tgh hri selamat bersalin.. sis ikut ja apa yg doc sruh. jgn tkut.. kita as forst mom sllu nurse kt hosp akn guide.. goodluck sis

Saya pun bulan 10 haritu pun kne diri. Masetu sy gi serah diri pagi dalam kol 8 pgi mcm tu. Lpas tu nanty da settle daftar ap semue kne pakai bju pink dot dot tu😅 pastu siap sediala kne seluk cek jalan😅 sy paling x bole lupe kne duduk hospital dekat seminggu ohmak bole sewel dduk hospital lme lme🤣ape ape pon semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti✨

Sy pn mcmtu jugak . Sblm serah diri pun takde tanda pun baby nk keluar. Sy p PAC pagi. mujur time tu x ramai n cpt dapat naik wad. Mase dekat PAC tu doc check bukaaan jalan. Pastu check CTG. Disebabkan dtg pagi, ptg tu dah kena induce. Kalo dtg ptg rse nye x kena induce hri sama. Lps induce tulah bermulanya episod bertarung😂

GDM ni biasanya dr takut baby terlampau besar .. paling min berat 3.8 mesti czer xle normal dah , sama mcm kes saya dr scan ckp 3kg lebih sebab perut terlampau besar .. walhal lahir 2.9kg jeee awk ,,, menyesal serah diri awal masuk obat masuk macam ii bukan boleh normal pun czer jugak akhirnyaaa huhu

4mo ago

Kan. Sy gdm on ubat. Tahu2 baby 2.7kilo je haaa.. rse mcm kuban2 aje dorang nih. Kata baby besar lah ape lah. Last scan dekat kk sebelom g serah diri berat baby x cecah 3kg pun. Tu yg terasa mcm ish la pehal lah sampai paksa2 beranak

Biasanya yg kena serah diri ni sebab gdm on ubat ke? Saya runsing sebab baby saya besar. 32week 2.3kg. Saya gdm on dc

4mo ago

sy gdm on dc.. kne serah dri 1 hr sblm due date.. kne induce belon.. baby brt 3.3kg mse lahir..