Sakit pinggang sampai ke punggung?

Assalamualaikum. Nak tnye bape weeks kebiasaannya ibu2 pregnant mula start sakit pinggang sampai ke punggung? Ada yg ckp 29 weeks, 35 weeks. Sy nie bru nk masuk 10 weeks. Dy nyer sakit x leh bwk bincang. Kalau dah 10 weeks mcm nie, kalau 29 35 weeks agak2 mcm mana ???. Dah dkt smggu dua sakit. Tido mlm sgt terganggu. Memang susah nk lena. Kadang 2 3 pagi baru lena. Mengiring kiri x kena kanan x kena. Semua rasa sakit. Bila dah duduk atau baring, nk bgn dy nyer sakit tuh fuhhhh.

12 Balas

Minum susu 2x sehari sis☺️ kurg kalsium tu,bby dh start sedut🤭 lepastu betulkn postur bdn ketika brjalan n duduk pastikan dlm keadaan tegak, baring try laa cari keselesaan,alas bantal kt pinggang,kaki ,bawah lengn ke mcm mne😁 its normal...mintak suami picit" blkg bdn n urut lembut/gosok" pinggang sblom tidur... Sy masa anak first kurg rasa mcm nii,dh masuk 7bulan keatas bru start sakit pinggang...tpi anak second skrg nii cepat trasa sakit pinggang tu,,dri awal pregnant..mungkin sbb sy ambik perangcang injet sblom niii,,jdi effect kurg kalsium tu brtambah bile mngandung.,doc n nurse just sarankan minum susu paling kurg 2gelas sehari☺️

Sy dah 35w4d..alhamdulillah xde sakit pinggang yg teruk sgt..cuma bila baby aktif sgt..terasa lenguh dan x selesa je kt pinggang...letakkan bantal lembut kt pinggang semasa tidur..elak tdur terlentang klu boleh...sbb rahim dah semakin berat so pinggang xleh tampung..bnyk minum air...minum susu yg sesuai dengan tekak..kdg kurg kalsium boleh menyebabkan sakit tulang dan kaki kejang...klu tdur mengiring letak bantal kt perut..

Bila kandungan dh besar mmg kta akn rsa mcm tu sbb bdn dh krg kalsium..kalsium dh pegi ke bby utk pmbentukan tulang2 dn ggi bby.kna byk mkn atau mnum produk tenusu cth susu, yogurt, keju kekacang, tempe ke @ bole ambil suplement kalsium kalau sjns yg xbole mnum ssu..mcm sy mkn suplemnt klsium drp produk forever living.alhamdulillah 30week kndungan dh krg skit2 pinggang wlaupn kje 14jm shri.😊

Sis kene minum susu kalau sis tk minum susu.. Saye dulu awal2 kene jugak sakit pinggang tapi sebelah je sbb nye belom boleh minum susu alahan.. Bile dh boleh minum susu ok dh jarang kene sakit pinggang..ni dh 28minggu baru sakit pinggang nye sekali..saye sapu minyak panas je dekat pinggang...Alhamdulillah hilang sakit nye...terlebih buat kerja pn ye jugak boleh buat sakit pinggang...

Biasanya kalau anak pertama akan rasa sakit pinggang punggung xselesa tidur sebab rahim baru nak ada isi masa trimester pertama..jgn risau lama2 hilang la sakitnya tu.. Tp kalau terlalu sakit sampai xtahan jumpa doc.. Minta advice..

Saya start trimester 3... Fuhhh dia punya sakit... 😩 Tapi skrg ni tengah tunggu hari je, sakit dia tu lagi lah.. Rasa mcm nak cabut badan separuh letak sebelah sebelah... Sabar jela kan..

Saya dari first trimester dah rasa sakit. Kadang kadang nak jalan pon terasa sakit. 😢😢nak rukuk pon ada masanya rasa sakit.

wslm. sy 20w dah rasa sakit pinggang sgt2. Nak duduk nak baring pun tak selesa. Rasa mcm nk terpatah je pinggang ni 😖😖

Waalaikumussalam, saya kena sakit pinggang on 3rd trimester. Tapi tak ingat exactly on weeks ke berapa 😅

Saya 13w pun sama rasa gini.. Tgh hari mesti da mula sakit sebab lps buat kerja rumah