SEMBELIT

Assalamualaikum..Nak tanya mommy² yg dah berpengalaman..Sya dah 11minggu 1hari pregnant tapi sembelit je..Ada petua ke supaya tak sembelit time preggy?

20 Balas

Saya makan pisang , eh tapi kan saye mmg jenis dubur kecik , setiap kali buang air besar before preggy pun even tak sembelit mmg tak bole keluar , sampai luka2 darahhhh taw .. pegi check up bkn buasir , mmg luka tepi2 dubur tu .. so doc mmg saran kan sayeee memasukkan air paip bit by bit .. untuk senang najis keluar. so sembelit pun skg sayeee tak kisah sngt skg hehe hehe sekian. 😅

4y ago

ye , memasukkan air paip ke dalam , untuk senang najis keluar ..

Cuba melilea greenfield organic.confirm hari2 p toilet.selain lancarkan sistem pencernaan boleh buang toksin bdn lagi.organik ni mmg sayur n buah ja.boleh google.cuma tu la mahal skit

banyakkan minum air . makan buah n sayur sis .. senang lawas . alhamdullillah setakat 26w ni takde sembelit lagi ..

Bykkan makan buah-buahan, sayur-sayuran dgn air masak byk2 ya normal la sembelit masa time preggy

Mkn betik ...minum air setiap 15 minit ..5teguk ka...jan terus hbis satu gelas😊😊😊

sy sembelit org suh mkn itu ini,sume x jln..sudahnye bertabahlah time nk membuang. 😂😅

Byk mkn buah..mkn sayur bykkn minum air suam or air kosg in shaa Allah nti xsembelit 😉

Atau mungkin sebb ubat? Saya alah demgan obimin selalu sembelit. Lepas tukar dah tak sembelit

4y ago

saya alah ngn iberet , cirit birit melampau dngn angin dlm perot , mcm raksasa dah tgh belawan hahaha

Mkn betik bnyk2.. hilang la sembelit tu.. cirit yg dtg.. hihi

Mkn sunsweet... Selain tu mkn buah2an dan byk kn minum air...