Pregnant Tiap Tahun

Assalamualaikum.. Nak share ttg diri sendiri.. Sy ada anak 2org..masing2 lahir tahun 2018 & 2019.. Alhamdulillah, dua2 anak sebelom ni sy bersalin normal, xde sbrng mslh kesihatan.. Now,sy pregnant lg, lepas lmbt dtg bulan.. Check UPT, naik 2line.. Sy pregnant 7minggu ++.. Sblom ni, mse pregnantkan anak yg ke dua, sy dpt tentangan yg ckup hebat dr kedua2 mak dan mak mertua sy.. Mereka marah sbb mengandung terlalu awl, rapat.. Mereka persoalkan ttg ekonomi, anak x ckup ksh syg, mcm2 la.. Mulanye sy dan suami seronok nak kongsi berita gembira ni pd family, tapi lepas mereka marah, sy jd down sgt... Sy nngis smpi bengkak mata.. Pergi klinik kerajaan utk bkk buku pink pon begitu, sy kne perli dgn nurse kat sne.. Sakitnye hati.. Nak je jwb mcm2, tp sy x suka nak bertekak dgn orang.. Sy pendam je kata2 dia.. Now... Bile pregnant lg ni buat sy byk berfikir.. Fikir ttg nak share @ x dgn family.. Fikir ttg nak check up baby.. Mcm2.. Ni pon buat sy jd stress.. Sdgkan sy xnak lalui stress ni semua.. Sy nak sy pregnant dgn happy.. sy nekad x nak bgtaw family.. Sy x nak down @ depress lg.. Tekanan sgt rse bile org sekeliling mrh @ perli kite.. Puan2 yg lain ade pengalaman yg lbh kurang mcm sy? Share please.. Sy nak cari ketenangan hati.. Xmau stress2 da.. Sy nak anak2 yg bakal sy lahirkan ceria.. In shaa Allah

38 Balas

Sye anak first umo 6 tahun .. N ni 2 1thn 5bln . n skg tgh ngandng nk msok 5 bln ... N ank yg no ni mmg xnk kt org ashk ngis nk berkpit je .. Mle2 mmg xnk cerita kt blah suami ... Sbb blah sye ok je ... Ttp dh lme2 perot pn da nmpk trpksa lh crita jgk yg sy tgh mngndng .. So bnyk lh mulot2 dok ckp ank kecik lagi lah .. Kt owg pn xmaw . tmb2 kte surii rumah .. LG lh dpe dok kata .. Ckop ke kewangan ... Dugaan2 .. N kdg2 trtkan jgk .. N sy hnye pkir ank2 Allah bg 2 adlh rezeki n sye redha .. DN abaikan mulot2 2 Sume ...

Waslam.. mmg takde amik perancang ke.. mmg ank tu rezeki.. ade org tertunggu2 nk preggy.. tapi kalau terlalu subur mcam ni.. tiap2 thun bersalin, mmg akan ade suara2 sumbang. Bkn ape.. yg baik nyer tu, ade gak org prihatin. Risaukan badan awak tu, nak pakai lama.. Kalau da tak amik taw,.. ahh lantak ko la. Tgu mase nk tepuk tangan bile kita jatuh terjelepuk. Ni da preegy anak tahun 2020.. teruskan je laaa... kata2 semangat tu tak perlu kot.. yg penting awak je stay positif. Ade bby dalam perut tu. Take care

Samelah sis.. Saya pun merasa benda saya mse mgndungkan anak ke 2..saya rasa mcm saya je yg excited.. Yg lain semua bising.. Pasal anak prtme saya kcik lglaa.. Selalu skitlah.. Ekonomi xkukuh lah.. Psl yg berkerja suami saya sorg je.. Tp saya prcaya rezeki anak.. Saya pedulikan ape yg dorg cakap.. Yg penting saya happy tgk ank mbesar dlam perut.. Sihat.. Aktif.. Dn skg anak ke 2 saya dh lahir.. Jd cucu kesayangan dorg.. Same mcm ank pertame saya.. Pasal ank ke 2 saya cucu perempuan pertame dalam kluarga suami saya..

5y ago

Alhamdulillah.. Tahniah sis

X apa laaa sis...rapat pun x apa...mcm sy pregnant selang setahun..skg dah bersalin ank ke6..umur bru 29..bestt dpt ramai ank..dah rmi ank ibu ayah la kena bgi tanggugjwb spnuhnya kan..x pyh laa nk dgr kata org,mcm sy pn rmi org yg ckp2,tp biarkn jerr...tp tgk laa skg ramai pulak org ckp2 rasa sy ni murah sgt rezeki dpt rmi anak biarpun umur masi muda...time2 umur bgni laa kita sempat nak didik ank2 n jaga dorg sebaik mungkin selagi badan masi kuat n mampu..😊😊😊

5y ago

Iya sis..hati n perasaan sndri pn kena ambi tauu juga..karang kita sndri yg stress,diri kita ni kita tauu la urus mcm mna kan..klu asyik nk jaga hati org sini sana pn x dpt apa2 jugak.utamakn diri sndri ank2 n suami sis sj laa..😊😊

smee la dgn sye sis , sye kwin umo 18 , umo 24 skang anak da 3 msuk 4 , ank first 5tahun, ank ke2 4tahun , anak ke3 1tahun7bulan , skang tngh mngndung 6minggu😬 sye ingt tunggu perut da bsar bru gtau😂tapi belah mak sye da tau,mak sye rsau jgkla mcm mne nk handle 3ank +pregnant, belah mertua je belum tau lagi .. xpewla abaikn jela mulut² yg bckp tu dngr telinga kanan kluar telinga kiri je 😊 yg penting happy n enjoy pregnant ni n bnyak kn brehat 👌

5y ago

Iye.. In shaa Allah.. Terima kasih 😘

Rezeki tu alhmdulillah setiap ank pst dh ad rezekinya..cam sy dl preggy ank 1 2015&ank k2 2016..byk yg perli sy..tp sy tak ambk hati sy biarkn je..penat&stress klau kita slalu dgr ckp org..cz masa preggy ni xblh stress..sy enjoy je..yg lbh pntg tu dpt sokongn suami tu...klau org sekitarn kita xsokong takpe..cz kite mkn,mnum dll bkn dri mrka2 tapi suami yg beri..kl suami happy kite preggy mknany suami dh siapsedia tuk kerja kuat lg..

5y ago

In shaa Allah.. Aminn 🤲

Tiap2 thun mengandung... alamak.. jg bdn sis.. x kn x amik perancang? Kdg2 org tua marah tu bkn sbb x suka.. tp tkut dalaman bdn tu x sihat lg.. mmg rezeki Allah yg bg.. kesian jgk la pd ank2 yg lain masih kcik.. dh dpt adik br.. tp.. nk buat mcmmn ye.. dh ngandung pun.. x kn nk buang pulak.. cume jg la kandungn elok2 ... x yah la stress.. lps ni.. amik la perancang.. bdn nk pki lame.. sy nasihat sbb sesame ibu..

Sis jangan stress.. Buat tak tahu saje bila nurse nak cakap apa. Kalau nurse nak cakap, takkan nak buang pula..kan. Nanti kalau nurse cakap , Napa tak rancang awal2.. benda dah jadi.. nak cakap macamana pula.. kan. Faham sangat..situasi hampir sama dengan saya.. Bertabah dan semoga semua okay.. Lagi keluarga.. mula2 je cakap macam2. Budak2 nanti besar.. takde lah nak dicakap dah.. berlalu gitu saja..

5y ago

Ye.. Selalu cmtu la, mengandung rapat marah... Pastu bila lama x blik kmpg bwk cucu jumpa atok nenek, mereka marah.. Cakap rindu la, ape la.. Hehe, hadam da perangai diorang.. 😊

Sis jgn stress.. saya pun sama selang sethun bersalin sorg 2017&2018 n soon 06/2020 inshaallah... nurse mmg bising sbb die risau kn emosi kita . Tp inshaallah semoga dipermudahkan... family tu bgthu bile sis dh 3rd trimester pun xpe . Sbb yg pntg emosi sis , n kesihatan baby dlm perut n juga anak2.. klu diorg bising jugak sis ckp je rezeki allah nk bg . Setiap anak Ada rezeki lain2 .. be happy ... 🥰🥰

5y ago

Iye.. In shaa Allah.. Da lebih positif skrg, bile dpt komen dr orang baik2 mcm awk 💕

Apa mereka kata itu betul. Kalau taknak semua tu jadi patutnya buat perancangan. Satu je awak fikir, semua ini rezeki. Tapi awak juga harus bertanggungjawab. Dah terjadi pun, so awak jaga anak2 dengan baik. Kalau jaga anak2 dengan baik, tiada siapa akan marah lepas ni. Malah mereka akan respect awak. Jangan risau ye. Jangan stress tak elok untuk kandungan. Laluinya dengan hati terbuka.

5y ago

In shaa Allah