Pregnant Tiap Tahun

Assalamualaikum.. Nak share ttg diri sendiri.. Sy ada anak 2org..masing2 lahir tahun 2018 & 2019.. Alhamdulillah, dua2 anak sebelom ni sy bersalin normal, xde sbrng mslh kesihatan.. Now,sy pregnant lg, lepas lmbt dtg bulan.. Check UPT, naik 2line.. Sy pregnant 7minggu ++.. Sblom ni, mse pregnantkan anak yg ke dua, sy dpt tentangan yg ckup hebat dr kedua2 mak dan mak mertua sy.. Mereka marah sbb mengandung terlalu awl, rapat.. Mereka persoalkan ttg ekonomi, anak x ckup ksh syg, mcm2 la.. Mulanye sy dan suami seronok nak kongsi berita gembira ni pd family, tapi lepas mereka marah, sy jd down sgt... Sy nngis smpi bengkak mata.. Pergi klinik kerajaan utk bkk buku pink pon begitu, sy kne perli dgn nurse kat sne.. Sakitnye hati.. Nak je jwb mcm2, tp sy x suka nak bertekak dgn orang.. Sy pendam je kata2 dia.. Now... Bile pregnant lg ni buat sy byk berfikir.. Fikir ttg nak share @ x dgn family.. Fikir ttg nak check up baby.. Mcm2.. Ni pon buat sy jd stress.. Sdgkan sy xnak lalui stress ni semua.. Sy nak sy pregnant dgn happy.. sy nekad x nak bgtaw family.. Sy x nak down @ depress lg.. Tekanan sgt rse bile org sekeliling mrh @ perli kite.. Puan2 yg lain ade pengalaman yg lbh kurang mcm sy? Share please.. Sy nak cari ketenangan hati.. Xmau stress2 da.. Sy nak anak2 yg bakal sy lahirkan ceria.. In shaa Allah

38 Balas

Anak tu memang dh tertulis di lohmahfuz, yang dia akan lahir pada sekian waktunya.. manusia xde kuasa untuk halang ciptaan Allah..walau merancang sekali pun, kalau dh Dia cakap kun fayakun, maka mmang jadi la. Setiap anak yang lahir, ada rezeki masing2.. tugas kita, jga mereka sebaik mungkin. Biar la orang nak cakap apa pun. Anak tu pn rezeki. Chill je sis 😊

5y ago

Ye.. Ye.. Da lbh chill skrg lepas dpt mcm2 komen positif dr sis semua.. X dinafikan mse mula2 dpt taw, diri rse down jgk.. Tp bile lame2 fikir, Allah nak bg rezeki, knape nak menidakkan pulak.. Esok kalo sekat2, Allah xnak bg bru nyesal.. Jd skrg sy da terima dan redha dgn ape yg Allah bg.. ❤️

Lps bsalin ni nti sis ambiklah perancang .. mak Dan mil sis marah sbb dorg risau ttg kesihatan sis mcm tu jgk dgn nurse .. luar nampak sht tp dalaman tu Kita tk Tau .. Dh bsalin nti sis jaga kesihatan ,pantang ,berurut naikkan peranakkan ,mkn supplement utk pulihkan dalaman semula .. Jgn ambik hati apa yg org ckp ..anggap je dorg ckp sbb risaukan / sygkan sis ..

5y ago

Baik la.. TQ sis for advice me.. Mmg ade bercadang cmtu..

Sabar la puan.. Ank2 tu bwk rezeki kan.. Abaikan je apa org nk ckp.. Sy pon pregnant rapat2.. Skng tgh pregnant ank ke 7..tp alhamdulilah xpnh amik port apa org nk ckp pon.. Buat xtau je..nurse kadang kt klinik bising masa mula2 nk buat buku je.. Lpas tu InshaAllah ok.. Byk bg nasihat.. Moga2 dpermudahkn urusan sis ye..

5y ago

Saya pun sama. Anak lahir rapat lepas tu ramai pulak. Ni anak ke 7 jg.

Saya dlam pantang skrg pun Mak n mntua bising kata lepas nie mkan.pil perancang bagi anak Kdua kasih syg dlu kukuhkan kewangan dlu sya ckp suami rehat lah dlu lagipun penat bersalin n pantang pun msih penat lag I.bgi sya sis jgn stress sya ank sulong bru 5 tahun yg Kdua ank bru 25 Ari tapi Mak mntua dah bising

Rezeki Allah bg pun hampa tkt.. Mcm mna la rezeki nk mcurah2 klo pmikiran sempit mcm ni.. Wlpn org kta zmn skrg xsama.. Hbih zmn dlu xserba kekurangan ka?? Sbenaqnya pmikiran kita ni ja xmaju.. For mommies yg mgandung jgn stress, think positif, jauhi org negatif umpama jauhi dadah sbb mampu merosak jiwa

alhamdulillah . orang kata rezeki. jangan stress sangat. mulur orang akan sentiasa berkata kata. tp kekadang ada betulnya juga. banyak persoalan yg akan timbul. cuma nasihat saya awak jangan pendam dalam hati dan jadikan perlian diorang tu sebaliknya satu doa. doalah supaya ekonomi stabil,diberi kesihatan.

Sama mcm saya , anak no 1 ngan no 2 jarak 1 tahun 8 bulan anak no 2 jarak dengan yg the mengandung sekarang 6 bulan , keluarga Alhamdulilah ok, tapi doc Kat kk dan nurse masa mula2 perli2 tapi saya buat tak tau je sis sbb bukan drg yg tanggung baby ni nnti . Yang Penting suami saya ok je & pandai jge anak2

5y ago

Itu la.. Kalo bole tampal mulut diorg kan best.. Hihi.. 😅 Nak dtg check up pon jd malas, sbb jumpe nurse mcm tu

Msa anak2 kecil lg ni je rsa susah sikit bila anak rapat2, tp bila ank dah dewasa mereka y akan senangkan kita pula inshaa allah.. Sy pn nk rmai ank msa muda2 ni.. Target sy bila umo dh 50 ke 50 lbih anak dah besar2 dah xmola ade y msh bersekolah hehehe tu pn kalau rezekila kan 😁

Kdang ikut badan jgk. Ada yg prgnant tiap tahun sbab bdn memang dah bersedia utk prgnant. Apa2 pun rezeki itu dari tuhan. Ada hikmah knpa kita dikurniakan rekezi secepat itu sbab tuhan tahu kita mampu. Tak payah sedih2 sis.

5y ago

Yeay.. Hehe.. Ok, in shaa Allah sis.. 👌😘

Rezeki memg rezeki sis tp seeloknya gap lah dua tahun paling kurg bukan apa, risau rapat sangat nanti anak tak dapat hak yg sepatutnya. Ekonomi skrg tak mcm dulu.. Makin merosot.. Just nasihat dari sy