Pregnant Tiap Tahun

Assalamualaikum.. Nak share ttg diri sendiri.. Sy ada anak 2org..masing2 lahir tahun 2018 & 2019.. Alhamdulillah, dua2 anak sebelom ni sy bersalin normal, xde sbrng mslh kesihatan.. Now,sy pregnant lg, lepas lmbt dtg bulan.. Check UPT, naik 2line.. Sy pregnant 7minggu ++.. Sblom ni, mse pregnantkan anak yg ke dua, sy dpt tentangan yg ckup hebat dr kedua2 mak dan mak mertua sy.. Mereka marah sbb mengandung terlalu awl, rapat.. Mereka persoalkan ttg ekonomi, anak x ckup ksh syg, mcm2 la.. Mulanye sy dan suami seronok nak kongsi berita gembira ni pd family, tapi lepas mereka marah, sy jd down sgt... Sy nngis smpi bengkak mata.. Pergi klinik kerajaan utk bkk buku pink pon begitu, sy kne perli dgn nurse kat sne.. Sakitnye hati.. Nak je jwb mcm2, tp sy x suka nak bertekak dgn orang.. Sy pendam je kata2 dia.. Now... Bile pregnant lg ni buat sy byk berfikir.. Fikir ttg nak share @ x dgn family.. Fikir ttg nak check up baby.. Mcm2.. Ni pon buat sy jd stress.. Sdgkan sy xnak lalui stress ni semua.. Sy nak sy pregnant dgn happy.. sy nekad x nak bgtaw family.. Sy x nak down @ depress lg.. Tekanan sgt rse bile org sekeliling mrh @ perli kite.. Puan2 yg lain ade pengalaman yg lbh kurang mcm sy? Share please.. Sy nak cari ketenangan hati.. Xmau stress2 da.. Sy nak anak2 yg bakal sy lahirkan ceria.. In shaa Allah

38 Balas

Haha kita geng.. tapi beza nya sy kena dengan family mertua.. family sendiri ok je.. Pak mertua dengan mak mertua.. dia punya perli kaw2.. sampai truma nak balik rumah mertua dah.. buku pink pun sy tak buat lagi, tunggu kandungan 5bulan kot baru buat.. kesian encik suami asyik ambil cuti je untuk cek up.. dia tak bagi pi sendiri.. anak baru setahun, pregnant dah 3bulan.. mertua siap cakap nak ambil si kakak kalau adik keluar.. diorang ingat anak sy ni anak patung agak nye nak ambil2.. geram pun ada.. setiap kali balik rumah mertua.. memang air mata jadi peneman.. lagi selesa rumah mak sendiri.. dah Allah nak bagi rezeki, takkan nak gugur kan.. aishhh geram jaa.. dah la dulu awal2 mengandung baru 2bulan, mak mertua paksa2 buat kerja berat.. kata nya "badan tu tak boleh manjakan sangat, kena banyak bergerak buat kerja.. kena banyak berjalan" emm.. tu untuk orang yg nak bersalin dah boleh laa.. sebab tu dia gugur banyak kali.. ilmu tak ada.. nak paksa2 orang ikut cakap dia.. pastu baby dah keluar baru habis pantang, balik rumah mertua, terus mak mertua dan Pak mertua pi beli biskut yg senang cair.. suruh suap baby makan.. Allah stress gila masa tu.. baby baru habis pantang diorang nak suap makan dah.. katanya "anak mak abah, kat hospital tu jugak suap makan.. elok je hidup tak mati2 pun" emm hakikat nye ada 2 orang anak dia lahir hidup tapi tak sampai 2 ke 3 hari terus meninggal.. diorang taknak bagi tau punca nye.. cuma cerita ada 2 orang lahir hidup tapi meninggal.. emm.. stress dapat mertua camni..

5y ago

Haha tu la pasal.. berdepan dengan mertua ni sakit hati sungguh.. dia ja nak betul.. menantu dia semua salah.. nak je cakap "eh mak, tetiba sy mengandung la.. sy pun tak tau camne sy mengandung, tetiba perut sy dah bulat, dah besar, wahh dasyat nye sy boleh mengandung sendiri" aishhh anak laki depa, depa tak mau marah.. menantu dia ni ja dia nak marah.. ingat boleh mengandung tetiba2 ke kalau suami punya kerja.. suami pun orang cakap tak nak mengandung lagi.. dia pun ok je.. dalam diam pepandai dia buat kerja.. katanya nanti dah tua tak boleh ada anak dah.. sabar jela.. yg kena marah nye bini dia.. 😑

Sama mcm saya pernah mengalami cerita yg sama, masa dapat anak 1st ok lg bila anak 6 bln je, saya mengandung anak yg 2nd. Masa tu family sendiri dan keluarga mertua mcm tu la semua bantah, tapi dah mengandungkan tak kan nak buang. Kami suami isteri buat tak faham je. Kami cuba buktikan yg kami mampu jaga anak2 kami sendiri. Sebenarnya mereka bkn tak suka tapi takut kita tak mampu menjaga dan ada masalah kewangaan. Mereka takut kalau kita bg mereka jaga anak2 kita. Sbb mereka dah tua sampai masa mereka tak nak tgk kita beban je, sbb mereka sygkan kita. Apa2 pun agap je yg mrk cuba nak yg terbaik buat anak mrk, buktikan yg puan dan suami mampu harungi dugaan tanpa menyusahkan hati mereka. Insyallah mereka akan faham nanti cepat atau lambat je. Saya sekarang mmg tak pernah family or mertua bising walaupn skrg tgh preggy yg ke 6. Malah mereka selalu tanya mcm mana kandungan, saya sihat ke tak. Alhamdullilah saya harap sis pun positif juga ye dan kuat utk sentiasa membesarkan keluarga bahagia...aamiin

5y ago

Alhamdullilah kita mmg perlu kekuatan dan support dari pasangan sebenarnya. Sbb org sekeliling mmg tak akan faham apa yg kita lalui. Harap kita sama2 kuat sis..😘

Sis jgn ambil peduli apa yg org ckp..yg pnting sis dan hasband gembira dengan kehadiran yg ada dlm rahim sis tu..dlu saya mcm tu jugak. Belah mertua ckp asyik buat ank je. Jaga ank x tahu..padahal makan mnum semua saya gannhasband yg sediakan sndiri..sush kami x pernah nyusahkan org..saya buat x tahu je apa org ckp..org yg beriman x kan ckp mcm tu..sbb itu semua allah yg bgi dan kurniakan pada kita..skrg baru dorg puji...ank ank saya dh besar dan boleh menolong buat kerja rumah. Senang sorg dh kerja..kalau nak ada adik pun dh boleh dh..skrg dorg ckp mcm tu pulak..percaya la sis. Rezeki Allah dh atur tuk kita..jgn peduli dan kisah apa org ckp..saya ibu umur 36 tahun ank sulung 18 tahun anak kedia 16 tahun ank ketiga 14 tahun dan yg bogsu kemepat 6tahun dan skrg Allah kurniakan saya lagi dalam rahim 11 mnggu Alhamdulilah..

5y ago

Alhamdulilah..jgn fkir bnyak sis..jagn strss strss..imshallah semoga semuanye dipermudahkan buat sis dan suami..

Last week saya checkup, nurse ada tegur pasangan suami isteri. Isterinya mengandung lagi, anak dia masih kecil dlm 7 8 bulan cm tu. Saya dgr suami dia jawab yg dia mmg nak anak ramai. Tp nurse bgtau yg kesihatan rahim isteri dan keadaan isteri pun patut jaga. Dlm islam pun galak kan utk merancang keluarga sehingga anak berusia dua tahun (fully bf juga bole jarakkan kehamilan). Si isteri hanya diam sahaja. Mungkin malu sbb saya pun ada dlm bilik itu. Pada saya kdg3 family, family in law, petugas kesihatan bising bila kita beranak rapat2 mungkn mereka fikir kita tk mampu dr segi kewangan, kesihatan, kelapangan masa dan emosi. Sekiranya sis dan suami xda masalah diatas, jgn bimbang dan stress..just enjoy your pregnancy. Moga dipermudahkan urusan sis.

5y ago

In shaa Allah.. Terima kasih 💕

Abaikan saja sis... Memang kita patut merancang, tapi kalau dah rezeki Allah bagi. Alhamdulillah... Let's say la, macam saya tahun ni dah 29 tahun, 1st baby baru 1tahun. X kan nak tunggu lagi 3 4 tahun baru nak beranak pulak. Faktor usia pun boleh jadi masalah. So ada planning maybe dalam end of year nak pregnant kalau ada rezeki. In shaa Allah... Sekarang x ambik perancang pun, tapi x jugak lekat. Nama pun rezeki Allah kan.. Sis kuatkan hati, pekakkan telinga. Semoga urusan sis dipermudahkan. Rezeki x semestinya dari segi kewangan. Kesihatan, keberkatan, kehidupan, kekeluargaan, keilmuan itu semua rezeki Allah bagi. Kalau kita pandai hargai nikmat itu, kita bersyukur. Itu rezeki kita... Semoga Allah berkati sis & family dunia akhirat 💪

5y ago

Aamiin.

Klau mampu xpe lh dh rezki kn.. Anggp jerr dorg tu rsau kn sis..tp lpas ne sbaikny sis ambk prncang dlu.. Rancang dlu..sehatkn dlman dlu.. Bkan snang nk bsarkn ank2 yg beza stahun ne kena lg tme mgndung and ank2 mc kecik plak tu.. Apa lg klau dpt fmly yg xmemahami..mmg akn down lh.. Tp sis kena kuat abaikan kata2 ngtve smua tu..myb dorg bg nshat tp cra tu xkena.. Slalu mak2 ne mmg mcm tu😅 nasiht+sindiran lg😆... Sy pn ada pglman mcm sis jgk..tp msuk telinga knan kluar telinga kiri..mna yg baik kta dgr lh, yg xbaik abaikn sja.. Tp klau bsarkn ank yg bnyk and beza stahun ne best jgk, bla ank2 dh bsar smua membsar skali 😊😊 👨‍👩‍👧‍👦..cma penat skit jaga time dorg mc kcik yg xfhm apa2 and mc xpndai bjlan..

Alhamdulillah.. Itu dikira rezeki anak.. Sy pun mak mertua bising mengandung lagi.. Dengan ekonomi sekrng.. Dengan sy tak bekerja.. Pendapatan suami saja.. Dia risaukan tentang duit dan mcm mana nk besarkan anak dengn mslh ekonomi kami sekrng.. Pada saya.. Saya pegang satu ayat nie yang Setiap anak ada rezekinya.. In shaa Allah semuanya kan baik.. Sy fhm perasaan dan apa yg awk lalui.. 😄 sy sendiri pun nak dekat bersalin baru bagitau fmily.. Semua terkejut, tapi dorang tk boleh kata apa sebb dh keluar dh pun.. Hehehe.. Awk buat yg terbaik untuk diri awak dan fmily kecil awk ok.. 😊

5y ago

Alhamdulillah.. 😍 semoga kita semua dipermudahkan segala urusannya.. Aminn

Biarlah mereka..dah lahir.mereka happy..happy kan diri sendiri sebab Allah kurniakan rezeki secepatnya dan dekat2..susah masa.muda nanti bila.anak2 dah besar in shaa Allah ..mereka membahagiakan mak ayah plak..terimalah dengan senang hati...doa nanti dah selamat bersalin mereka pun tak mampu cakap apa2..sebab ramai nak pilihan MCM awak tapi x dapat sampai sedara mara Suh kita izinkan suami kawin lain jika x mampu beranak...menangis setiap malam sampai bila nak balik tme raya atau kenduri kendara rasa tersisih sebab dipandang hina sebab x dew anak..sunyi tu hanya Allah yg tahu

5y ago

In shaa Allah.. Alhamdulillah ats anugerah yg Allah beri ni.. Itu la, rezeki tiap orang x sama.. Xde rezeki anak, mungkin Allah bg rezeki cara lain kan? Sentiase positive dgn ape yg Allah rencanakan 🤲

Sy wlpn jarak 2thn pn org bleter.. Apatah lagi sis.. Setiap anak pembawa rezeki jgn pula anggap setiap ank tu hadir myusahkan.. Sy kdg2 xfhm juga pmikiran org kita mcm mana.. Wlpn dekat tp kna juga bg sokongan moral, bukan galakan utk kerap mgandug tp emosi ttp kena jaga.. Maybe dorang mrh sbb dlmn tu still lemah tp Allah sebaikbaik perancang kan.. Doa tu lebih bagus dr hambur mcm2 perkataan yg boleh buat org tguris.. Anak ramai x smestinya myusahkan dan anak sikit xsemestinya myenangkan. (cuma diri kita sendiri yang boleh negatif dan positif disebalik kata2 ni)

5y ago

Kan.. Setuju.. Pahala pun dapat klo bg kata semangat dr dpt dosa sb sakiti perasaan org..

Kakak ptama sy ank 7... No 2 ank 6... Sy plak tgh prrgnant ank no 5.... N ank rapat2.... Kalau mmg kehendak awk n suami n korg redha dpt ank rapat2 pls bljr utk xamek hati apa org ckp.....sbb bila kita amek hati kita yg stress... Masuk kanan keluar kiri je sis....org ckp kita senyum....nurse kk tmpt sy cek dah xckp dah dgn sy psl ank rapat ni...sbb mse pregnant ank no 2 dlu ank 1st br 3bln dah lekat... Sy jwb ckp sy n suami mmg nk anak rapat...n sy mmg xpernah ambil perancang walau doc marah.... Kentalkan hati n enjoy je spnjg pregnant ni sis...

5y ago

Lg 1 cara nk diamkan mulut org ni senang je...kalau dia ckp awk gelojoh...awk jwb je "sy mmg gelojoh"... Kalau org ckp awk xrncg ke...awk jwb "rancangan sy mmg ank rapat2...senang skali harung jaga sekali harung bsr"....ape org ckp awk ye kan je...tp smbil jwb smbil gelak la hjung ayat tu...✌😊