Tummy time wajib ke

Assalamualaikum,kalau kita x prnh buat tummy time utk ank,mmg perkembangan dia x ada ke? Dia x boleh keraskan leher sampai bila2,x boleh angkat kepala bila badan dia terpusing,xboleh meniarap sendiri ke? Sbb sy keje,malam baru balik. Malam plk ank dh tidur x sempat nk buat tummy time tu. Agak² dia boleh pandai buat semua benda tu sendiri tanpa tummy time x? 🥺

4 Balas

Wajib. Kalau x buat tummy time maybe perkembangan anak akan lambat lah. Biasa 2 bulan kebanyakan baby leher die dah boleh tegak dan mostly dah boleh mengiring. Kalau awak x buat @ x initiate baby mgkn akan lewat dlm sebulan, 2 bulan. Baby bukan lahir2 tahu buat semua tu kn. Tummy time x perlu pun buat berjam2. cukup sekadar 2 - 3 minutes saja. Awak boleh je buat bila2 die berjaga. Even nk buat lpas baby mandi pun x de masalah. waktu siang ada masa x? boleh juga buat siang.

tummy time sangat digalakkan sis tapi kalau tak buat tu bukannya anak tak boleh buat apa langsung, cuma maybe milestone dia lambat je. yang penting sis kena ingat perkembangan setiap anak lain lain. insyaallah semuanya okay je. tummy time pun boleh buat atas dada kita sebelum nak tidur tu, baringkan dia meniarap atas dada. nanti dia akan pandai adjust sendiri

awk jgn stress sgt. sy time ank 1st x buat pn. x pnh tau ada tummy time mse tu. tp now da 6 thn helok je.. tp mmg la mase bby tu slow la sikit.. dia meniarap lmbt banding dgn cousin dia..berjln pon setahun lbh. tp selagi doc x ckp apa ok je.. awk buat lah time awk cuti 😌

Tak pe mommy, bila mommy cuti boleh buat dgn anak. Anak saya pon bukan tiap hari buat. Ada hari2 je. Alhamdulillah. 2bln dah tegak kepala dia, 3 bulan ni dah mcm nak meniarap plak. Bila ada masa buat je, jgn stress sgt ok! 💪Jgn sampai tak buat langsung.