Tummy time wajib ke

Assalamualaikum,kalau kita x prnh buat tummy time utk ank,mmg perkembangan dia x ada ke? Dia x boleh keraskan leher sampai bila2,x boleh angkat kepala bila badan dia terpusing,xboleh meniarap sendiri ke? Sbb sy keje,malam baru balik. Malam plk ank dh tidur x sempat nk buat tummy time tu. Agak² dia boleh pandai buat semua benda tu sendiri tanpa tummy time x? 🥺

4 Balas

Wajib. Kalau x buat tummy time maybe perkembangan anak akan lambat lah. Biasa 2 bulan kebanyakan baby leher die dah boleh tegak dan mostly dah boleh mengiring. Kalau awak x buat @ x initiate baby mgkn akan lewat dlm sebulan, 2 bulan. Baby bukan lahir2 tahu buat semua tu kn. Tummy time x perlu pun buat berjam2. cukup sekadar 2 - 3 minutes saja. Awak boleh je buat bila2 die berjaga. Even nk buat lpas baby mandi pun x de masalah. waktu siang ada masa x? boleh juga buat siang.