Nifas atau period

Assalamualaikum. Tumpang tanya pd ibu² yg berpengalaman atau yg lebih arif bab ni. Sy hari ni hari ke 64 bersalin. Sy dah cucuk perancang depo pd hari ke 36. Waktu tu nifas still ada lagi tp x lekat pd pad, cuma dlm rongga faraj. Pada hari ke 43 ada darah keluar kadang penuh pad, kadang separuh pad shj selama 2 minggu mcmtu, lepas tu dah keluar sikit² sampai ke hari ni. Soalan sy tu darah period ke? Sy dah blh solat ke blm? Sy pernah terbaca kalau darah keluar lepas 60 hari, tu dikira darah istihadah. Nak solat kena mndi wajib, tuka pad n cuci mcm biasa dah blh solat, betul ke?

3 Balas

darah nifas antara 40 ke 60hari. kalau dh lebih 60 hari, darah ade berhenti sekejap, walaupun dlm sejam, darah yg keluar next darah period. tapii kalau darah keluar berterusan, xde stop, kira darah istihadah. kena mandi wajib, solat mcm biasa. tiap kali nk solat kena cuci and tukar pad baru. kalau darah tu keluar masa tgh solat, solat kira sah je.

1y ago

baik. terima kasih sis 😊

tak silap sy dah dikira period yg haritu tu. skrg ni masih keluar lg, mandi hadas & cuci faraj, tukar pad tiap kali solat. nanti rujuk ke klinik ttg pendarahan puan ya. takut efek cucuk depo juga.

1y ago

terima kasih sis 😊

period tu