Cucuk depo

Hi semua.. sy nk tanya pengalaman mummy² yg dh pernah cucuk depo.. kali pertama cucuk mmg darah x berhenti keluar ke? Dh sebulan keluar dalam 2 3 tompok je kt pantyliner.. kadang merah sikit kadang koko.. bila tanya nurse, dia ckp normal.. dia ckp kalau darah lebih 14 hari dh boleh mandi wajib lps tu solat.. jadi leceh setiap kali nk solat kena tukar pad/pantyliner.. sy 1st time cucuk lps bersalin anak 2nd.. anak 1st dulu makan ubat je x pernah skip tapi pregnant jgk.. rezeki Allah nk bgi.. mohon jwb ye mummy² yg pernah cucuk depo.. sy cuma nak tahu pengalaman je.. #ingintahu #bantusharing #pleasehelp

20 Balas

Ni pngalaman sy ccuk depo da 2 thun ye. first ccuk msa ank sbln n msih dlm pntng..time tu drh nifas da mkin kurang bila ccuk..drh jdi bnyak blik..drag smpai dkt² nak max60 hri tmpoh nifas..lps tu stop..dlm seminggu ke 2 mnggu mcm tu period..tpi berterusan n kluar skit² mcm sis ckp..cont dkt sebulan lebih jgak la...lps tu dia stop dkt nak ccuk kali ke 2. Ccuk kali ke 2 pun sama...jmpa dktr..then sy crita ape jdi..dktr ckp itu norml..slagi xheavy bleeding smpai kne tukar pad sejam @ 2 jam sekali. Tpi kali ni lps ccuk..period dlm 2 mnggu je kot lps tu xde dah.. Next² ccuk da xde period lame² dah..klau ade pun dlm 2 ke 3 hari mcm tu je. Lps tu xde period dah. Ni sy nk stop dah ccuk sbb nk rncng utk next baby..nk bg period regular balek. Side effect dia...ape yg sy tgk pattern brt bdn sy akan naik stiap 3 bulan..haha naik 1kg stiap 3 bln even sy da jga mkan😂😂😂 jdi nya sy redho je lah...lpas ni bru nk jga berat blek...nurse pon prasan brat sy naik stiap kali next appmnt. Sy nak stop ni nurse pon ok sbb ank da 2y then preg yg lepas pon xde mslah serius kecuali hb je low skit..brsalin pon normal..jdi nya nurse ok je utk sy stop ccuk. ☺️ Klau sis nk try bleh ccuk kali ke 2 tgk mcm mna..if sama boleh bncng blek dgn nurse n dktr..mngkin ade cra lain bleh try. 🤗

3mo ago

tq awak sbb share.. ye sy dh bincang dgn suami nk try cucuk utk yg kali kedua ni.. klau darah keluar x berhenti lagi mmg sy nk stop..

Hi sis. Saya cucuk depo sebelum discharge. darah saya non stop sampai anak saya 6bulan. saya refer doctor then doctor suruh stop sebab tak serasi . doctor bagi ubat stop darah dan alhamdulillah sekarang dah stop. anak saya pun baru 7bulan. saya direct doctor swasta sebab kalau refer doctor kk, diaorg cakap side effect . so saya bagitau misi kk saya taknak ambik 3rd cucuk. Doctor saya bagitau ada 3 jenis side effect cucuk depo. kita ni category tak serasi lah sebabtu tak stop darah. harap membantu

Ya sy ambil depo dan baru2 ni sy period tompok2 dalam 20 hari macamtu. Hari ke 15 sy mandi wajib dan solat. Memang tiap kali solat kena cuci kemaluan dan pakai pakaian yg bersih kemudian terus solat waktu tgh bersih tu. Ini first time sy period sbb anak sebelum ni sy ambil depo tak period langsung pula. Anak kalini ambil depo period berpanjangan.. susu pun drop bila period lama 😢

Saya masa implanon period lamaaaa. Asyik2 istihadah tapi saya hadap juga lah dalam setahun. Lepas tu period stop masa tahun kedua. Tahun ketiga saya cabut sbb nak pregnant. Skrg on depo pulak. Period light dan dalam seminggu habis. Lepas kali ketiga cucuk dah takde period. Efek perancang mmg lain kat setiap org. Tapi depo ni saya kerap pening & mual. Planning nak stop soon.

4mo ago

oh sy cucuk depo ni x mual dgn pening pun.. ok je cuma masa makan pil dulu mual dgn pening boleh dikatakan setiap hari pening.. sbb tu anak 2nd ni sy try cucuk pulak.. klau x ok jgk yg ni nk tukar lain pulak laa

tak pernah dengar tu dan tak pernah terjadi kat saya sebab saya ambil perancangan keluarga dah empat tahun lalu sekarang saya berhenti tahun lepas tak sangka lepas tu dapat tau pregnant anak kedua mungkin lepas habis pantang kedua ini nak ambil balik perancangan cucuk depo.

Sama sis. Saya cucuk depo bulan 11 haritu, bulan 12 period hampir sebulan jugak. Darah nya sikit2 je. Nie bulan 1 dah datang period balik. Pun darah nya sikit2. Tak tahu la patut ke ambil cucuk depo bulan depan ? Takut hormon jadi tak betul dah asyik period lama 🥲

4mo ago

sama la sy bru 1st time ambik bulan 11 hri tu.. bersalin anak 2nd ni bulan 9.. lps hbis pantang bru ambik depo.. serabut betul dgn darah ni asyik keluar je.. tu yg try tanya pengalaman mummy² dlm ni😂

sye pun bru cdg nk amik suntik depo awl bulan dpn. tp ada jiran share pglmn dia. dia pun period x henti mse amik suntik depo selama dua tahun. lps tu dia amik pil at farmasi je mkn hari2, baru okay n bdn pun tgk slim gitu. hihi

ikut diri masing2 sis.. Sy cucuk Depo x period langsung.. tp yg last preggy nie lain pas cucuk depo terus period lama.. so tgok je mcm mn..if sis rasa x sesuai boleh try minta doc bg perancang lain.. semoga dipermudahkan..

Tahun 2014 cucuk depo takde period lgsg..bila bulan 2/2015 g umrah auto darah turun masa di Madinah. Lepastu terus stop cucuk. Skrg mkn pil Oralcon Alhamdulillah period on time & berat badan naik kpd berat yg ideal.

bgi sy normal sis.. sy lpas berslin ank 2nd trus amik depo.. kluar drah mcm sis xhnti.. cucuk berikutnye dh xde lgi mcm tu.. 2 thun sy amik.. now dh stop suami nk tambah lgi kta nye 🤣🤭