Keluar darah kembali selepas kering nifas

Hi.. nak tanya normal tak kalau sy dah kering nifas masa hari ke 20++ lepas tu datang balik darah masa hari ke 35 cmtu.. mula2 sikit, lepas tu ni banyak sampai penuh pad.. dah seminggu.. testur warna mcm darah period pulak. tu kira darah nifas lagi ke ? Saya bersalin czer.. hari ni hari ke 41 pantang. #firstmom #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

sis dah refer dgn nurse ka? takut ada tumpah darah sbb rahim tak mengecut lg dgn sempurna. biasanya kalau hari ke 35 mcm tu dah setitik atau langsung takda darah keluar. sis tanya nurse ya,bahaya kalau tumpah darah. lebih² lagi kalau czer

maximum darah nifas adalah 60 hari. sekiranya dah stop dalam tempoh 10-15 hari dan tiba2 keluar darah balik, tu dikira sbgai drah period puan. Tapi jika masih dalam tempoh 60, tu dikira nifas.