klinik kerajaan@ klinik swasta??

Assalamualaikum Sy tgh mengandung 7bln tpi sy stress +letih SGT2..nak tanya pendapat mana elok check up kat klinik kerajaan@ klinik swasta??

19 Balas

sy awal mengandung check up di swasta sbb ada masalah gout masa tu... masuk minggu ke 25 sy pegi kk bukak buku pink... masa dkt kk pun doktor sarankm g buat scan detail di luar klau mampu... kebetulan masa tu mmg sy dh buat appoinmt nk scan di luar ... doktor kk tu pun ok je... lps tu sy terus check up di swasta smpi skng kandungan dh 37 minggu.... alhamdulillah tmpt sy check up ni mmg akan cek perkembangan bby secara detail n puas ati... dlm masa sama sy masih boleh bersalin dh hospital kerajaan... xde masalah pun... semua depends kt kite... kk pun ada kol sy jgk tanya perkembangan baby n minta kite inform dia klau dh bersalin nnt supaya boleh dia dtg umah cek ibu ngan baby....

Saya pilih kerajaan. Tp kena berkorban lah skit dari segi masa. Tiap kali check- up saya ambik half Day sbb x nak rush. Tapi sejak check kt kerajaan setakat ni belom pernah kuar duit lagi. Cuma hari tu je nak buat detail scan pegi kt swasta. Itu kena menabung la ckit. Sejak preggy ni time btol2 sakit je pegi klinik swasta mcm demam, selsema or kencing kotor. Monthly check up pegi KK je. Standard lah KK, ramai org, susah parking tp x perlu spend duit byk. Beza Klau check kt luar, RM 80 -RM 120 x lari. Ape2 pon tgk bajet.

Sy pilih kerajaan sbb mudah sgt berurusan(pengalaman sy la) and kalau sis nak beranak kt hospital kerajaan nanti. Masa sy kat LR hospital kerajaan, ada sorang bakal ibu ni dekat kaunter tengah borak dgn nurse, dia tanya si ibu tu tentang some test tp dia tak boleh jawab sbb dia kata klinik yg dia buat checkup takde buat test tu. Then nurse tu suruh dia balik pergi KK terdekat buka buku untuk lengkapkan balik so senang kalau jd apa2 masa beranak nnti. Lebih kurang mcmtu la sy dengar. ☺️

Bergantung pada puan saja, swasta atau kk both bagus dan fungsi sama saja check perkembangan ibu dan kandungan. Pilihan sya personally dari dulu kat hospital swasta. Sya suka urusan senang dan selesa. Hubungan persahabatan dengan doctor pun baik, dia tahu history kesihatan sya, dia beranakkan anak sulung sya so dah terbiase dgn dia. Andai kata perlu beranak kat kk atas risiko yg tinggi takde masalah juga, ikut je ape yg patut.

saya pergi kerajaan dari awal sampai skrg (26w). scan je swasta. tapi start bulan depan saya dah nak start checkup swasta & KK sekali sbb saya nak beranak swasta tp nak berjimat jugak haha. contoh saya pergi KK mmg dpt ubat, jadi bila pergi hops swasta tu dia dah tak prescribe ubat sebab KK dah bg. kalau tak mesti dia charge 😂

2y ago

belum lagi tp appointment card saya ada dkt buku pink 😂 nurse pun tak cakap apa. aah dorg continue guna buku pink KK je

kerajaan.. murah, selamat dan cekap.. diorg skrg bertutur pun sgt memuaskan, servis bgus, details checkup slps bersalin mak dan anak even anak jaundis, diorg akan trus detect.. murah sgt2 .. dan slps discharge nnti, diorg dh prepare kn dokumen utk pendaftaran kelahiran utk dibawa ke JPN.. senang dan mudah..

2y ago

sama je dengan swasta, bila dischage.. diaorg akan siapkan dokumen utk pendaftaran kelahiran ke JPN.

klu nk lebih detail check up better buat di kerajaan,sbb klu buat di swasta berdasarkn pengalaman sy dlu,diaorg kurang detail dan sekiranya sis ada kandungan yg berisiko tnggi mcm sy dlu pregnant twin,last2x skli kena tolak gak ke kerajaan

dua2 pun bagus..kalau dpt nurse dn doc yg elok perangai tu satu bonus bg kita. 😅.. awk dh 7mnth pun jdi teruskan aje lah kat mana awk chk.. cuma bila scan boleh double confirm with private one is better..

sy follow up dua2 sis.. sbb kalau swasta seronok blh scan je hehe.. detail scan apa semua blh buat.. kalau kerajaan tu alahai lama benau.. sy follow up dua2 sbb ni anak 1st.. kot lah terberanak awal

Sy checkup dua2. Sbb plan utk bersalin swasta tp selalu klu ade komplikasi last2 pihak swasta akan suruh rujuk kerajaan. Jd sy buka buku pink kat kerajaan jugak mane tau terpaksa bersalin kerajaan.