Cacing Ketika Hamil

Assalamualaikum, sy nak tnya. tak bahaya ke saya kena cacing dalam badan masa pregnant ? sy start kena masa 35w 2d sampai la harini 37w 3d. 16 hari dah sy kena benda ni, sy ada tanya doc pasal nak makan ubat cacing tu sebab sy dah tak tahan sangat lagi² bila waktu malam. sy ada try ikut petua mak sy, berendam dgn air garam. sy dah buat tapi still gatal dahla sy memang tak boleh tahan nafsu nak garu 😭. so asal gatal je sy direct akan garu. skrg bukan bontot je gatal, miss v pun ikut sama gatal siap bengkak mcm kena gigit semut. doc suruh buat ujian najis haritu, tapi result kena tunggu 1w. harini baru hari ke4. ni makin hari kencing pun tiba² tak lawas dah 😂 tapi pikir positif maybe baby membesar kan. kadang baru je kencing tak sampai 3saat nak kencing lagi. bila dah keluar tandas pun rasa nak kencing lagi. kadang terpaksa lepas kencing tu tunggu dulu berapa minit kalau betul² takda rasa nak kencing baru keluar. semenjak sy kena cacing ni, sy dah rajin keluar masuk toilet sbb nak basahkan miss v. sy perasan sy kena cacing ni lepas stop makan ubat zincofer. agak² tu punca dia ke ? kalau ada petua yang ibu boleh share, share la ke saya. saya tak tahan la nak tunggu lama² 😭 . tq

1 Balas

maaf sy tidak pnh mengalaminya .sy hrp jika ada mommy lain pnh alaminya blh share dgn sis petua utk di amalkan...