Miss V terlalu Gatal

Hai. Sy dah 36w 6d pregnant. Masalah sy skrg ni miss v kerap gatal. Skrg pun gatal sgt tak boleh tidur langsung ?dah cuci dgn air garam pun tak Jalan. Sebelum ni dah ambil sample keputihan & result normal je. But miss v still gatal even takda discharge. Dah bgthu doc, sama juga suruh cuci dgn air garam n sirih. Dah try both but still hmm ? Ada tips lain tak?

8 Balas

For me, sy akn rendam dgn air garam... Maksudnya sy akn ambik baldi besar bubuh air panas dan bubuh garam bukit (organic) xde chemical punya mcm garam himalaya yg color pink kacau bia dia larut lps tu sy bru bubuh air sejuk... Bila air suam2 panas dimana body sis blh terima ok masuk dudok dlm baldi tu n rendam smpai la air tu jd xsuam dh then bangun n lap kering je xperlu bilas ape dh.. Tp time rendam tu, kalau sis pandai senaman Kegal atau org panggil kemut... Ok sis pun kemut2 dlm air, mcm tu air garam akn tersedut sedikit kedalam mis v and keluar balik bila sis keep on kemut n lepas... Indirect dia mencuci lua dalam... Jgn masukkn jari ke dlm mis v.. Just cuci dgn cara kemut2 je... Alhamdulilah lps 10 ke 15min air dh xsuam, sy pun dh hilang gatal.

kalau sis d rumah..pakai kain sarung saja..jgn pkai seluar or spender..anginkan miss v sis..kalau membasuh..guna air hangat atau berendm dlm air hangat..bkn suam ya..air hangat..jgn pakai pencuci wanita wktu pregnant..bahaya..banyakkn minum air..kdg2 itu adalah alahan semasa mgandung..

Sis blh Cuba cukur bulu miss v sis .. lps buang air bsr atau kecil lps bilas tu lap kering miss v . Klo sis rajin ,blh rebus daun sirih ,buat bilasan terakhir kemudian lap miss v .. semoga dpt membantu menyelesaikan masalah sis..

cuba sis try cecair dettlo tu.. berendam guna tu. sbb sy guna tu bkesan dari kena bacteria. kalau mandi mula sabunkan badan last skali campurkan 1 penutup dettol tu siram kat sluruh bdan n miss v.. sis try la mana tau bkesan.

5y ago

yaa .. cecair tu .. cuba dlu yg botol kecik. kalau bkesan kmu repeat lgi beli hehe.. sya guna tu,memang siksa gatal² .dgaru luka pedih.

Cuba cari pencuci JAMU RATU MALAYA.. saya pon sama dulu.. Hancus bawah tu.. Sebb terlalu gatal kan. Lepas pakai tu n pakai pentiliner ok dah xde rase gatal lgi.. 😊.. Beli pentiliner herba warna hijau tu..

4y ago

Putik Telaga Dara kan sis?

Sis Cuba tadah air kencing sis, lps tu sis jirus balik air kencing tu pada miss V sis. Sy dpt petua nie Dari sorg Bidan. Alhamdullilah berkesan pd sy.

Cuci dgn air suam sis.. Sy tgh mlm pon bgn kencing basuh dgn air suam2 panas.. Br lega rasa.. Pastu lap kering2, anginkan je jgn pakai panty..

Gtau misi kat kk sis....ada tu ubat dorang akn bgi