Solat & puasa

Assalamualaikum. Sy nak tanya. Sy berpantang hari ke12 hari nie. Tapi hari ke8 darah nifas sy dah kering. Untuk pengetahuan sy bersalin secara czer. Soalannya wajib ke sy solat & berpuasa seperti biasa?

7 Balas

kalau dlm masa 24 jam takda keluar darah & bila calit dlm vagina mmg yakin kering takda coklat2 ke keruh2, boleh mandi & teruskan ibadah mcm biasa. kdg kt pantyliner takda keluar, tp bila calit dlm guna cotton bud/tisu masih ada. kena pastikan dlm pun kering juga ya. lgpun max nifas 60 hari, so tak perlu kalut awai kering ni kot esok2 dia keluar lg. kdg mcmtu.

1y ago

2 orang anak sebelum nie bersalin normal. yang nie first time kena czer. 🀭

sy pon hari tu dah kering hari ke-16 mcm tu. lps tu sy dah mndi & solat after dah xkeluar darah lebih 24jam. tp sempat solat sehari je sbb esoknya pulak tu keluar balik nifas smpai hari ke-49 baru bhnti habis..

pengalaman Sy czer MMG darah tu akan stop sekejap. tp nanti dia keluar BYK BLK pstu stop pstu keluar LG. sbb masa czer darah dlm rahim doc dh sedut keluar BYK. so dia tak turun terus menerus.

1y ago

Sy dulu pun tak bertungku. tau tak nifas Sy lebih 60 hari tau. agaknya kalau bertungku cpt la turunnye darah tu kn

masih baru sgt lg awak ni.. nifas ni paling maksimum 60hari.. nifas kjp ada kjp tiada itu normal..luka awak pun x sembuh lg luar dlm..

1y ago

itu la. nie anak ke3. anak sebelum nie memang 30 hari jugak darah nifas keluar sebab sebelum nie bersalin normal. nie first time kena czer. lepas tu first time jugak darah keluar sekejap je.

kalau mmg awak dh betul2 yakin suci dr nifas. wajib utk solat dn berpuasa.

Kalau memang yakin dah suci, wajib solat dan puasa

baru sgt la..xyah puasa sebulan lg ok