suci selepaa nifas

Hai semua, saya ibu newbe, nak tanya ttg soaljawab agama islam sikit, jika selepas 20 hari darah nifas dah kering , blh mandi wajib dan solat ka? walau masih berpantang, atau perlu tgu 40 hari baru blh mandi puasa n solat?

1 Balas

sebaik sahaja darah kering dalam tempoh 24 jam PERLU TERUS terus mandi wajib dan solat. kalau darah masih datang kurang dari tempoh 15 hari masih dikira nifas. jika darah telah kering selama lebih 15 hari, darah seterusnya ialah haid. kalau tidak mandi wajib dalam tempoh dah kering tu perlu qada semula semua solat yang ditinggalkan. tak perlu tunggu sampai 40 hari sebab itu ialah hanya tempoh kebiasaan nifas akan datang berterusan