Maaf gambar agak kotor sikit

Assalamualaikum sis semua nak Tanya kalau keputihan mcm ni bahaya ke ? Sbb dari awal pregnant dh keputihan lepas tu gatal Mintak maaf lah gambar agak kotor sikit #pleasehelp #ingintahu #babyfrist #34_minggu

Maaf gambar agak kotor sikit
29 Balas

Ada satu mlm tu tiba-tiba ada keputihan yg mengalir, Allahu punya la tiba-tiba gatal tu.. Kalau x gatal memang x perasan keputihan tapi malam tu jela.. Esok² dah ok.. Bila buat carian katanya perubahan hormon sbb nak memasuki trimister kedua.. X pernah alami yg spt ini selama anak dah dua orang.. Ini first time kena.. Anak ketiga.. Semoga awk cepat sembuh.. Hari tu, esoknya sy minum air kelapa muda..

bagi tau docter sis. jangan biarkan, bahaya untuk bby. nanti docter ambil sampel dan bagi ubat. tadi ada terbaca artikel pasal bby baru lahir meninggal sbb kuman GBS. dari pengalaman saya dulu, doctor cakap kalau dah ada rasa gatal,berbau dan warna berubah..tu kena cepat² rawat. keputihan yg normal dia jernih,tidak berbau dan tidak gatal.

2y ago

oke sis tq

Pengalaman spupu sy, dia ada keputihan yg agk truk, dan gatal tp x inform doc.. Anknya lahir ada cecair dlm otak.. Tu antara kesannya.. Kena cpt2 bgtau doc klu ada simtom2 mcm ni.. Kesian pd anaknya bru berusia 3bln dh opt belah kepala dan amik cecair tersebut.. Maaf klu agk kasar sy bercerita. Tp ini pengalaman.. Mgkin blh jd panduan spt bakal2 momy

sy awal trimester ke 2 n ke 3 ni bnyk jgk mcmni la . tp xgatal and putih biasa tkde kuning or hijau.. lepastu sy rse cm penat kejap2 nk cuci , bru je pas cuci dh nk cuci balik sbb dy meleleh . sy try beli fefet yg viral tu dkt tt. skrg dh kurg sskit sbb sy sapu hari2.. kalau kt sluar dlm pun dh tkde kua bnyk. rse lega la even ad jgk sikit2 ..

saye mase pregnant dulu dah 36 weeks baru dpt tahu gbs itu pun sbb nak cek baby mengeras walaupun dok teruk mane keputihan tu..doktor sarankan setiap kali pregnant sila buat swab untuk doktor on antibiotik untuk ibu dan baby selepas bersalin..gbs bahaya untuk baby jika bersalin normal kuman boleh masuk ke paru paru

saya pun keputihan mcm ni..mmg gatai gila..tp trus p klinik doc cek bawah dia cuci,masuk ubat,ambk swab test vagina mmg kuman ja..bkn GBS...nasib baik bkn GBS..kuman kulat ja tp kulat pun dia pnya gatai tu boleh tahan..trus on antibiotik dan krim kulat sapu dlm vagina..

saya pun ada keluar macam ni tapi tak sehijau dan sebanyak ni... awal ambil sample takde kuman, then saya tak sedap hati... mintak doktor repeat lagi ambik sample swab tengok² disahkan GBS... naluri kita as a woman ni kuat... berjaga-jaga itu memang perlu cuma kalau boleh elakkan overthinking.

Saya pon kena juga mcm ni...dr Ambil sample... Tapi tiada kuman... Maknanya normal... Maybe pembawakan... Lain org... Lain... Saya pon masih risau sebab warna dia... walaupun dr ckp tiada jangkitan...

sy pun mcm ni sis.. dh 2x ambil sampel alhamdulillah bukn gbs kuman biasa tp dia punya gatal nauzubillah.. awal2 doctr bg ubat insert bawh tu je.. agak2 lame jugk guna ubat tu still same trus doctr bg antibiotik

10mo ago

ohhh okay2. thank you

sy pn kena MCM ni masa 1st trimester..jmpe doc amik sample Dan ada jangkitan kulat..alhamdulillah X teruk tp ttp kena JG kebersihan utk Tu hihi....bila dah 2nd trimester ni keputihan dh hilang..tp kencing plk Kotor hahahaa..