scan tak nampak

Assalamualaikum semua...sape pernah mcm saya...sy preggy dah 9w kalau ikutkan dari tarikh period....masa 8w..sy scan xnmpk pape lagi...masa anak first 8w dah nampak dah....doktor suruh balik n check upt..sy check naik double line terang..doktor suruh scan melalui bawah..kalau xnampk jugak mnenya belom ada rezeki.....husb ckp tgu lagi sebulan..baru scan balik...ada risiko pape x...

1 Balas

Waalaikumsalam. Sekira nya Dr dah refer utk scan dari bawah, better puan pegi je. Sebab utk keselamatan nak pasti kn puan tak mengandung luar rahim. Utk kandungan 9 minggu kebiasaan nya janin dah boleh nampak masa kena scan perut. Sekira nya puan tangguh 1 bulan baru nak scan, takut2 janin dah membesar d luar rahim.

5y ago

Mesti buang sis. Sebab tempat janin membesar bukan pada rahim. Sekira nya janin membesar pada tiub fallopian boleh menyebabkan tiub pecah. Kehamilan luar rahim juga boleh berlaku d kawasan lain seperti ovari kiri atau kanan dan d kawasan sekitar perut