scan tak nampak kantung

Hi mommies, Ada sesiapa pernah alami macam saya? Kalau mengikut tarikh 1st day last period, umur bayi saya dah 10 minggu 2 hari. Sebulan yang lalu, saya pergi scan tak nampak. Doktor suruh datang balik lepas sebulan. Hari ini saya pergi scan balik, tapi still tak nampak apa2. Buat ujian UPT double line. Saya risau sama ada saya ini betul pregnant atau tidak. Normal ke tak nampak kantung lagi even dah 10 week? Btw, saya tak alami apa-2 pendarahan yang teruk.

13 Balas

Sy ikut betul dah 12 week tp last day scan, doctor xnampak apa2. 1try scan, dia ckp ada denyutan tp dia nak make sure lg sbb kecil sgt, suruh thn kencing n then xnampak apa2. Test kencing, line 2 positif. Dia surub dtg blk 2 mggu lg. Im worried..

5y ago

almost the same situation. im worried too. hope takda apa buruk berlaku for both of us. amin

Saya macam sis.. sepatut 9week.. tp scan 4 week.. mula2 scan tak nampak sb saya dah kencing dulu.. baru scan..jadi doktor suruh datang 2 minggu lagi... lepas ni nk Dtg waktu tangki kencing penuh..

myb dok scan mengikut saiz janin.. mcm sy pregy kali ni yg second ni tanpa period tahu2dah pregy ..pergi check up doktr scan janin dn dy bgtaw brpa week.. doktr ukur janin..

ya seeloknya masa nak penuh pundi kencing sya bru semalam jumpa doktor ambik dara skali scan baby alhamdulillah baby dah tgok skli ada denyutn jantung nya dah hihi

saya pun pernah kira dah 10w, tp pergi scan baru 5w je, tp nampak lah cuma kecik lg. Try repeat scan another 2 weeks, kdg persenyawaan lambat.

5y ago

itulah. doktor suruh saya datang balik another 2 week. thank you anyway for the comments

Masa nk scan tu bg penuh pundi kencing.means sebagusnye time kita scan tu betul² rasa nk tkencing.bru nmpk clear.moga dipermudahkan

Hi.. Boleh sy tau status terkini?? Sy alami perkara yg sama.. Kiraan 10 minggu tapi scan masih tak nampak apa2..

Better dtg lepas 13 minggu.. sbb sy ritu masa nk daftar buku pink pun dorg tak bgi klo baby blom 13 minggu

5y ago

Btol.. Sy pn.. Die x bg buat buku pink die kata tnggu 13 week

yang scan itu scan atas ke bawah?kalau scan bawah biasanya lagi jelas untuk kandungan awal

5y ago

Swasta pon ade. Sy pernah. Doc masukan camera ikut bwh

Period jenis teratur je tak? Klau tak teratur maybe late ovulation..

5y ago

Yaa.. klau period tak teratur kebanyakkan akan jadi mcm tu, tempoh utk ovulasi tu agak lewat sbab tu kadang kiraan LMP jadi tak sama dgn result scan. Bagi normal period ovulasi selalu cycle day ke 17 @ 18 , bagi yg period tak teratur ovulasi boleh jd CD25 ke CD31 ke or CD40 atau mana2 hari. Ada jugak yg CD60 pun ada, Kira memang tak tetap hari subur dia.. selagi takda simptom gugur or simptom kandungan luar rahim takpe, doa byk2 agar selamat.