Pregnant tp tidak pasti kandungan menjadi ke tidak

Sy test double line dan pergi klinik,klinik scan x nampak kantung kt rahim,then kne refer ke hospital,doktor scan bawah nampak kantung kecil lg kat rahim,dlm 1 cm gitu je,kalau ikutkan tarikh 1st day period last kandungan sepatutnya masuk 7w dah,so doktor suruh repeat lg 2week,sy test lg upt double line makin terang,risau la samada kandungan ok ke x,ada yang pengalaman mcm sy x?cuba share pengalaman. #2ndbaby

4 Balas

sama mcm sy, ikut last period patutnya dah 12w. tp masa 8w pergi utk confirm pregnant, doc scan rahim kosong & suspect luar rahim. terus refer ke hospital, pakar scan ikut bwh nampak kantung setitik kecik je x dpt nk ukur pun. then repeat scan after 2w, alhamdulillah nampak kantung makin besar. tp doc still xpuas hati, dia scan ikut bwh jugak, alhamdulillah nampak janin siap heartbeat dah😍 cumanya last period & scan mmg xsama la umur baby.. skrg baru 6w5d. doc ckp maybe baby conceive lambat.

alhamdulillah harini repeat scan selepas 2 minggu,dah nampak janin dan heartbeat baby,tp bru 6 minggu 1 hari.Kalau ikut tarikh period tu sepatutnya dah 9 minggu.Kalau xde ape2 masalah kne repeat scan lg 2 minggu pulak sbelum bukak buku pink.Ada spe2 lebih kurang mcm sy x situasi dan kandungan dia dah membesar dgn baik atau dah selamat bersalin dah ke lepas mengalami situasi mcm ni.

Sama mcm saya. Dh repeat scan selepas 2 weeks. Scan kantung makin besar. Rahim. Makin besar. So doktor suruh dtg lg lepaz 3 minggu. Untuk dgr jantung baby.

12mo ago

sis pregnnt brp minggu dh? janin n heartbeat blom nmpk ya

sis nak tanya, maksud nya kalau ikut date last period sis dah 12 week ya? tp usia kandungan sebenar 6 week?