Kencing manis

Assalamualaikum semua..hari ni nurse panggil suruh datang klinik sebab result minum air gula kelmarin detect kencing manis.. Huhu..Bacaan sebelum 4.3 n bacaan lepas minum air gula 8.6..hairan jugak sebab saya ni bukan jenis yang suka makan benda manis2 n parent tak ada kencing manis.. Bila beritahu nurse dia cakap kencing manis masa mengandung ni disebabkan hormon kita yang x stabil.. So lepas ni appointment jadi 2 minggu sekali n tiap2 hari nurse mintak check gula dalam darah untuk monitor.. Doakan sy n baby sihat, selamat dan tak ada masalah apa2.. Ni 1st baby after 3 tahun menunggu.. Huhu..

2 Balas

sy pn kne..before minum dh 5.3 dktr kate ats pagar so kne ta gdm on diet..after minum 6 je..pelik betol..so now dh 2x buat bsp..1st buat ok je result just mlm pkl 8 6.1 doc kate tggi sikit..so buat lagi skali lg this week..amek la sume dr pg dlm 3 je..dh kne hypo pulk...xtawu laa ape nk buat..x jge slh jge sgt pn slh..so next week kne buat lg..hrp2 ok la..

x semestinya makan manis momies..gula kompleks banyak dlm makanan harian lain..nasi, roti..kalau x silap sy la..😆

3y ago

Betul tu..lepas jumpa dietitian baru tau yg sebenarnya portion makan pun kena betul.. Sbb kalau lebih karbohidrat pun boleh jadi gula naik jgk..