Emosi

Assalamualaikum semua , selamat berpuasa. Nak tanya skarang saya dah 32weeks. Kebanyakan masa sya mengandung ni saya banyak menangis sebab macam2 ujian saya dapat. Emosi ni mengangu bby dalam perut tak ? Perkara yg tak dapat diluah sya hanya mampu nangis je , tapi sya fikir emosi yg selama saya ngndung ni akan mengangu dia ke ?

15 Balas

Lg sbln anak sy nk keluar,abah sy meninggal..Allahu..hari2 menangis xkira masa..tp dlm masa sama terpaksa kuatkan hati sbb anak 1st kandungan yg bertahan lps 2 keguguran sblmnya.sepatutnye tgh gembira sgt la nk sambut ahli baru..tp perancangan Allah kan.setiapkali menangis sy istighfar byk2 kali supaya Allah bg kekuatan pd sy since sy ank manja abah kn..Alhamdulillah ank sy sgt periang orgnye..dah nak masuk 4 thn usia dia.kuatkan smgt puan dgn istigfar byk2 in shaa allah semoga kekuatan hati dan emosi negatif terhindar dari fikiran puan😘

4y ago

Al fatihah untuk ayah awak. Kuat nyaa awak. Thankyouu doakan saya ❤️

Sy pun terima ujian besar masa mengandung. Boleh kata sy menangis hampir 90% time mengandung. Sy doa hari2 kt Allah supaya lindung baby dlm perut. Supaya dia lahir sihat mental fizikalnya. Sy bkn taktau tak boleh sedih tp ujian tu berat sampai tak boleh nak kawal nangis tu, lagi2 sy duduk sorang jauh dari suami.alhamdulillah baby sy jadi baby yg sgt easy going, ceria senang jaga. Alhamdulillah. Sis doa byk2 ye. Sy faham.

4y ago

Insyaallah , Amin. Setiap kali lepas nangis mmng sya mintak maaf kat bby.

Hmmmm org yg tgh mngandung mmg selalu kne mcm ni... Emosi terganggu...bnde halus pon suka mngacau kita... Bnyk kn zikir, istigfar, dan baca alquran... Lupa kan masalah utk tenang kn diri... Sy dh lalui teruk time mgandung ank dlu.. smpai ank sy kluar pramatang sbb terlalu stress dan selalu kluar bleeding.... Sy yakin ada asbab knpe sy kne mcm tu... Serah kn smua pd Allah. Mintak Allah lindungi anak dlm kndungan

4y ago

Terima kasih nasihatkan 😔

Situasi kita sme nak msuk 32w. Pregnancy journey sye pun sngat mencabar. Dari awal kehamilan slalu sngat nanges. On off. Bila da hjung² stress da kemuncak lagi la kadang bukan tahap menangis lagi da mcm meraung pun ade. Mmg serba salah kat baby dlm perut tpi kan kita ibu mengandung mmg ssah nak kawal emosi. Bila dtg sedih tu mmg akan nanges puas². Harapnya baby baik² shaja and tak terikut moody mak dia ni.

4y ago

Insyallah , kita sama2 doa yaa. semoga urusan kita dipermudahkan nnti dan diberi kekuatam untuk tempuh ujian2 akan datang

Waalaikumussalam, ye sis. Mengganggu emosi baby. Tapi banyakkan berdoa ye sis. Mudah2an dengan kekuasaan Allah dan kekuatan doa, semoga baby sihat emosi, fizikal dan mental. Mudah2an tak efek baby. Saya pun selalu menangis masa pregnant. Tak boleh nk kawal emosi. Jadi banyakkan berdoa je saya.

4y ago

Amin amin😔 Terima kasih nasihat 😔

jgn byk emosi dan menangis. sb ap ibu buat baby akn ikot nt . klo ibu asyk cemik je. cpt sentap,ngis dan merajuk. nt ank klua pn ikot sme . so kne kuat . jgn lynkn perasaan tu . ngis bkn tk blh .tp jgn berlebih2an

yups menggangu baby.. baby dlm perut kita akn merasa emosi ibunya.. sy ada dua situasi sy dpt contoh mcm akk ipar dia slalu stress n menangis anak lahir kuat merajuk n cpt menangis jgk hehhe.

4y ago

sy pun tgh usaha tanak mennagis slalu rsau effect anak.. huhu

sy byk nanges jgk masa mengandung, skrg bby da 3 bulan, kdg2 nanges susah nk pujuk..manja..rasa menyesal pulak ikutkan hati sedih masa mengandung.😂😂

Sy dgr org kata perilaku anak nanati bergantung pd perilaku ibu swaktu mengandung. Klu blh elakkan emosi keterlaluan takut nanti anak sng menangis.

Sama la. Tidak hati ni x la tisu sgt. Smnjak hmil. Snsitif sngguh la. Tp x tnjuk.. Asyik pndam nnges beralah je ishh 😑 moga kita kuat ya.

4y ago

Yes semoga kita kuat dan urusan kita dipermudahkan 💪❤️