timing breastfeeding

Assalamualaikum semua. Saya nak tanya untuk baby ada strict timing ke untuk breastfeed dorang? Macam setiap dua jam sekali ke or kena tunggu baby lapar baru breastfeed eh? Maaf sebab ni first pregnancy plus due bulan 7 nanti so saja la nak tau awal hehe. Terima kasih

7 Balas

Newborn,, kalau 0-1 bulan , ikut keperluan dia.. mmg kena tiap 3 jam atau 2 jam bagi dia minum susu bdn walau jam 1-5 pagi.. dia menyusu terlalu lama sampai 2 ke 4 jam, ikutkan saja 😅😅 kekadang baru letak dia sudah nangis, kita ikutkan saja lah.. itulah pengorbanan ibu.. mcmna pun suasana wktu siang n malam baby kita kena biasakan untuk dia tahu bila malam n siang,pelan2 baby nnti ikut.. lagi satu, sign baby bila lapar mmg kena kita hafal n tahu.. x susah.. jadi x lah sampai baby nangis mahu menyusu kn.. 🤗🤗🤗

4y ago

Welcome.. kita,sama2 mmbantu.. hehehe

Klu sy on demand klu dlm ptg..lpas tu sy selang selikan dengan bottle feeding smpai sy abis cuti 3 bulan.. Mlm mmg full breastfeeding.. Kena rajin perah susu jugak la..

4y ago

Oooooo okay terima kasih :)

Kalo full bf xde had masa sis. Stiap kali bby nganga2 mcm mncri tu, kna la bf kan dia. Lgpn kita xtau brp bnyk dia mnum, kecuali fm. Mmg dh sukat, ikut msa 2jm skali.

4y ago

Oh ya eh..okay okay thank you awak hehe

Seeloknya paling lmbt setiap 2jam skali sis..sbb susu ibu cepat hadam..jdi kena susukan slalu..klo anak kena demam kuning,lebih kerap lebih bagus

4y ago

Oooooo macam tu ye baik terima kasih sis

Kalau ikut doktor setiap kali dia lapar kena bg x de timing. Kalau baby keluarkan lidah dia tu maknanya dia nak susulah tu.

Kalau anak kuning kena kejut anak setiap 2jam sekali.. Budak yg ada kuning mmg nk tidur je jadi kena kejut paksa menyusu..

4y ago

I see.. Alright thank you awak

Yg saya baca setiap 2 jam sekali. Saya pon tngh tnggu due ni

4y ago

Sama lah.. Saya pun banyak baca dua jam sekali hihi