MGTT kali kedua

Assalamualaikum semua. Saya nak tanya, tadi baru saya dapat mesej dari klinik, nurse bgtau saya, result 2nd mgtt sy dah keluar. Result tu sgt mendukacitakan sebab nurse ckp saya ada kencing manis. Bacaan darah semasa puasa 5.9 tapi selepas minum air gula bacaan jadi 3.8(hypo) Soalan saya macam mana result sy boleh jadi mcm tu? Memg normal ke bacaan mgtt mcm tu?kenapa lepas minum air gula terus bacaan jd drop mcm tu.. Saya harap ada ibu2 yang ada jawapan untuk persoalan saya ni..tq

1 Balas

Waalaikumsalam. Result Puan begitu kerana Puan hidap kencing manis sewaktu hamil (GDM). Untuk ibu yang ada GDM, paras gula boleh jadi terlalu rendah (hypoglycemia) atau terlalu tinggi. Puan boleh dapatkan maklumat lanjut di laman KKM. Saya sertakan link nya di bawah http://www.myhealth.gov.my/en/diabetes-in-pregnancy/ Next check up nanti boleh dapatkan advise daripada nurse/doktor ya.