Result MGTT tidak normal

Assalamualaikum semua,, Nak tanya. Ada sesiapa kat sini yang pernah dapat result MGTT tak normal ke? Before minum air gula, bacaan darah 5.9, after minum air gula terus jd hypo 3.8..tu result sy time sy buat 2nd mgtt..kenapa boleh jd mcm tu?..result darah terus drop mcm tu.. #seriusnanya #firstbaby #bantusharing

11 Balas

saya pernah mcm ni masa minum week 12. result selepas lagi rendah dari sebelum. siap kena tuduh muntah padahal mmg saya x muntah. saya tanya nurse kenapa result mcm ni and dia x tahu kenapa (pelik sebab patutnya dr dan nurse kena lah ada jawapan). tapi nasib baik x kena repeat. 2nd time minum air gula masa 28 weeks result normal. selepas lagi tinggi dari sebelum tapi mmg range normal. jadi saya takde gdm.

sy pn bru mnum kali ke3 bru ni..yg kali ke2 tu sblm 4.3 bcaan..slps trbalik plk 3.4..lgsung kena mnum kali ke3..sangkut overweight lg..murung kjp..haha hrp2 x repeat lh kali ke4..seksa..

Oh sya pernah kena.. Bacaan sebelum minum air gula 4.6, dan selepas minum air gula bacaan 3.. Terus sya kena suruh repeat lg minggu seterusnya.. Syukur normal juga la..

Pernah juga, lepas tu dok suh mkn gula2.. Tapi sy p mkn dkt luar, lepas tu baru dtg blk KK.. Dan dok check blk, alhamdulillah dah OK...

Pernah. Result sebelum 2.9 hypo. Selepas minum tu dapat 4.0. Nurse kata result x valid & kena repeat minum air gula lagi sekali

Kdg tak mustahil salah label tiub ke apa..dua2 tiub darah tu warna kelabu..patient plak ramai..better repeat test

Maaf, takde pengalaman. Sepatutnya soalan ni kemukakan dgn doktor 😊

1y ago

pernah jak mcm tu. rsult tu invalid, so sy kena repeat lagi skali.

Ad rsa pening ke lpas minum air gula

Ada muntah ke lepas minum air gula?

ada muntah ke?