ajar anak ke tandas

Assalamualaikum semua.. Nak minta pendapat ibu2 semua.. Anak sy 1 tahun 10 bulan dan di taska dia diajar untuk ke tandas. Namun bila hujung minggu selalu dia taknk bila dengan sy jadi terpaksa berpampers. Ada tips2 ke nak latih anak ke tandas mcm mana? Atau apps yang boleh dipakai? Buat masa ni di taska, dia buang air semua berdiri (yg besar pun mcm tu ?) bulan 12 ni taska tutup, jd ingat nak sambung latihan. Ibu2 buat mcm mana ya?

2 Balas

Anak saya dah pandai ke tandas. Masa saya ajar dia 1y7m pakai potty dulu. Memang banyak accident sana sini kencing dia dan berak dia. Penat memang penat tapi jangan putus asa. Lama2 nanti dia dah biasa. 1y8m anak saya tak pakai diapers dah. Malam je pakai haha sbb saya rasa dia belum bersedia lagi. Sekarang anak saya 1y10m. Alhamdulillah masih berjalan dengan lancar. Tapi awak kena ingat tak semua budak sama. Ada yang cepat, dan ada yang lambat. Ni worries. Yang I tau potty training memang stress. But do it every day. Cara I ajar anak i, i tak pakai kan diaper on the 1st day until dia paham yang takde diaper means go to the toilet. Saya rasa macam lama training anak saya ni. Tapi bila kira balik sebulan je ajar dia. Jadi jangan stress2 sgt. You can do it !! Kalau lama sgt dia nak paham pun takpe take your time tau. Every kid is different

Bagusnya anak puan..👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻dah diajar.. anak saya masih pakai pampers..dh 2 tahun..saya pon xtau mcm mn nak latih