Air Gula

Assalamualaikum semua. Esok first time minum air gula. Rasa takut pulak sebab ramai orang cakap tak sedap, bau tak menyenangkan, boleh buat muntah. Kalau muntah, kena repeat balik. Ya Allah risaunya. Ada tips tak? Semoga saya kuat esok ??

40 Balas

huhu bila asyik baca yang negative, negative la jadinya pada kita, entah entah kita sebenarnya okay ja nak hadap tapi dh mind set negative, takut terus jadi mcmtu bukan semua org sama, bagi saya rasa memang manis la tapi nak hadap tu tade la teruk mana pun, dua kali teguk separuh separuh, ta boleh lepas nak pergi satu nafas ja minum huhu sebelum minum hadap cawan tu bismillah, selawat, minta Allah mudahkan nak telan air gula tu, minta Allah jaga kita supaya ta muntah tapi klu muntah jangan tipu misi, jujur saja supaya belakang hari esok ta jadi masalah mcm sesetgh ibu hamil sanggup tipu sebab ta nak repeat minum bagai, last last kandungan yang jadi mangsa

takdelaa seteruk yang orang cakap . saya masa first2 nak minum berdebar debar jugak . risau muntah ape semua . tapi minum masa suam tu okey je . not bad . 3 kali teguk cuma sesak dada sikit . lepas minum tu tak sampai 5 minit pon rasa dia tinggal dekat tekak . lepastu dah okey . nak kena tunggu ambik darah kali kedua tu yang struggle sebab dah pitam tak makan2 😂

Bg sy yg nak termuntah tu bkn sbb rasa dia. Tp sebab dh 8 jam perut kosong kan..pastu tiba2 minum air yg terlampau manis segelas besar plak tu. Tmbh2 klu yg masih ada alahan makanan ni mmg senang nk termuntah. Klu sis xde alahan loya2, selera mkn ok, insyaAllah xkan muntah. Sy minum je habis segelas tu dlm senafas. Sbb sblum ni sy minum sikit2 dia keluar balik.

4y ago

Alhamdulillah..skrg turn berdebar tunggu result je..huhu. mintak2 la misi xcall.

Saya minum 2x teguk , Alhamdulillah okay , tapi lepas minum mmg tekak terkejut sikit , yella , kehausan , lepastu terus minum air manis 😣 tapi okay je rasa dia .. cuma lepas minum tu dlm beberapa minit rasa nak termuntah , tapi tahan selagi boleh tahan , rehat je kt mana2 okayy .. banyakkan selawat .. InshaAllah takkan muntah 😊

Wlaikumsalam.ok je sis sy dh minum.nurse akan bancuh air gula tu suam panas.sis jgn fkir negatif masa minum.minum pelan2 ok.xdak la rasa teruk sgt.rasa mcm kita minum air gula je.jgn dgr ckp org.lain org lain pandangan.janji kita kena ada fikiran yg baik2 je masa minum nanti.sy minum alahamdulillah x muntah.yakin dgn diri sis.

4y ago

Kk saya dia buat air gula tu sejuk..jadi bila minum mmg sedap..😂😂

Waalaikumussalam.. Mcm sy minum 1 shot je.. Kalau x nnti blh rsa nk muntah.. Now dh ade flavour orange.. Blh beli kt farmasi @ kat klinik yg awk buat checkup tu.. Make sure mlm sblm nk minum air gula tu.. Dlm pukul 10 awk kena puasa mkn & minum air manis.. Air masak je blh..

Igt tu air fav you je. Fokus and ingat kt rasa air fav you je. Relax and minum mcm biasa. Telan terus sampai habis. Da habis pun kena relax gak. Sbb Takut dia keluar balik. Habis je baru stop fikir. Paling penting, relax, fokus Dan minum.

Sy pun first time minum. Yg penting mindset. Sy selagi sy tak cuba benda tu sndri, yg org ckp2 ni mmg sy tak dengar 😂 Bg sy ok je still boleh telan. Lepas minum nak elak muntah cuba sendawakan diri lepas tu dduk diam2 tunggu giliran.

Saya dpt air gula perisa oren, rasa dia menyengat dkt tekak mcm air gas oren terlebih manis🤣 bau ok je, cuma rasa nk terkeluar balik sbb perut kosong, tapi ok je rasa dia. Depend lh kot, kalau dpt yng plain maybe terseksa sikit

Dlu masa preggy anak first. Ramai org ckp cm tu kt sy. Tak sedap la ape la. Terus mindset tak sedap. Minum air gula je muntah.. Tapi second pregnant ni, sy mind set. Air gula sedap.. Minum masa 19week, Alhamdulillah okay..