Makan Ubat Muntah

Assalamualaikum semua, Ade tak yang senasib dengan saya? Makan la ape jenis ubat untuk naikkan hb , tetap akan muntah🥺 . Ade doc cakap saya buat buat sbb kandungan dah masuk trimester kedua xmungkin akan loya and muntah. Ape pendapat mummy² ? Saya dah cuba makan waktu malam and waktu pagi, semua cara dh cuba tetap sama akan muntah jugak 😭

9 Balas

cuba awak share ubat iron apa yg awak dh makan selain zincofer? cara awak consume ubat macam mana? dah cuba makan iberet / obimin / maltofer or ferrous juga ka? ubat iron paling kecik dan senang telan adalah ferrous. kalau ambik ni kena tambah dengan vit c+asid folid (5mg) sbb ferrous ni semata2 ubat iron ja. paling sedap tak payah telan boleh ambik maltofer. hisap je. rasa coklat. nak gigit2 pon boleh. xde bau mcm ubat pon maltofer ni. tp tak semua kk provide maltofer sbb hrga dia mhl sikit. boleh beli dkt farmasi.

2y ago

awak try makan ubat before awak tidur. saya selalu buat mcm tu. before tidur baru makan. bukan 2jam selepas makan. cuba makan ubat dgn air sunquick tanpa gula. harap2 serasi dgn awak. awak xde mslh hb low apa kan?

X semestinya.. sy trimester kedua la dpt detect yg sy allergic dgn ubat iron.. apa2 ubat iron yg sy mkn mmg akan bg kesan sampingan samada teruk atau sederhana ja.. nk xnk sy kena tahan.. sy sblm ni mmg dh ada gastritis dan hb sejak bujang mmg x tinggi sgt. Mcm² la sy ikhtiar selagi sy mmpu dan x memudaratkan.. sis try n error tgk ubat iron mna yg paling kurang kesan sampingan ni.. maltofer ke..

Tak patut juga doc ckp mcm tu. Sbb sy pun Jenis mcm puan. Dari anak 1st sampai anak ke 4 ni mmg tak bole makan apa2 ubat mmg muntah. Last choice makan sebelum tidur, make sure perut kosong. Kalau Time kenyang mmg boleh terjaga Dan muntah juga. Makan ubat ikut mana yg boleh, sbb badan kita lain2 penerimaan. Selebihnya sy tawakal alhamdulillah anak2 semua sihat

sedih Nye saya pun jenis tak reti telan ubat. mmg akan termenung dulu sblm telan , n dah telan pun amik masa juga nk bg betul betul hilang rasa ubat. jujur setiap kali telan ubat mmg akan muntah. then doc tukar ubat kpd meltofer jenis kemam alhamdulillah ngam dgn saya. try meltofer dgn sunquick. harap sis dipermudah kan urusan

klu sye, mkn btol2 sblum nk tdo.. ble rse da nk ngantok, tggl letak kepala kt bntal je trus tdo haaa tyme tu la sye mkn ubt..

try minum dgn sunquick kosong. or try yg jenis Maltofer, tu coklat & mcm gula2. boleh try & error. tp ubat tu mmg kena makan.

2y ago

dh try sis, minum dgn Sunquick, tetap keluar balik sampai muntah hijau . maltofer, obimin, zincofer, iberet semua dh cuba makan , tetap muntah . sedih jugak rasanya takot Ade effect dkt baby

Waalaikumusalam..Try makan ubat iberet beli kat farmasi..Alhamdulillah setakat ni saya makan comel hb

Cuba sis minum jus pati delima gulsan..alhamdulillah saya cuba minum sesuai dgn saya..HB pun ok

sama laa. sampaikan mnum air masak pom muntah². x boleh nk telan ubat hb tuh