Anak speech delay ke??

Assalamualaikum selamat petang² mommy semua,nk tnya la ank sya 3 tahun nak msok 4 tahun boleh bercakap dlm msa yg sama ad bhasa alien dia jugak yg kita xphm,normal ke?selawat,papa mama,nk mndi,nk nasi alhamdulillah boleh ckp dan ada perkataan lain yg boleh n phm disebut..normal ke atau speech delay?

5 Balas

tak sure. kena bawa ke paed baru boleh tahu punca sebenar. kalau perlu paed akan refer ke speech therapist. sbb supposedly 3-4y dah boleh construct full sentence. even pendek2 mcm "mama nak makan. lapar lah"

ada follow up dgn kkia lagi tak. maklum pada nurse dan dr .. diorang akan buat assessment perlu tak refer speech therapist. kalau yg takda follow up, pergi ke klinik bagitau masalah puan..

Kalau nak tahu speech delay atau tidak better refer nurse atau therapist. Tapi pada masa yang sama mommy latih sensory anak dengan lakukan aktiviti sensory. Moga dipermudah urusan

sama umur ank sy..cuma anak sy dah boleh full sentence n boleh bercerita..puan refer pakar normal ke x or speech delay..

xpasti