Baby tidur

Assalamualaikum. Saya nk tanya normal ke bayi baru sebulan berjaga smpai 5-6 jam bru nak tidur. Puas dah pujuk tidur awal, tp dia mesti meragam berjam2 bru tidur. Selalunya akan meragam waktu malam nk kasi tidur. Cth dia bangun jam 5 ptg, lps maghrib mcm tu saya akan bgi dia tidur. Tp dia akan meragam smpai jam 10-11 mlm baru nak tidur. Normal ke?

13 Balas

Baby overtired kot . Kalau baby overtired memg akan susah nak tido n meragam . Macam anak saya sebulan lebih . Kalau biarkan dia berjaga lama memg akan meragam . Sy akan tido kan dia sebelum dia meragam . Sebelum tidur tu sy akan tukar pempers , bg susu kenyang2 . Bedung n tepuk2 . Alhamdullilah setakat ni anak sy ok . Malam tak berjaga . Sy akan mandikan dia pukul 5 / 6 petang . Then main2 kejap dengan dia , pastu susu n tido . 2/3 jam skali sy akan kejut untuk susu . Kalau dia bangun sy akan pastikan dia tak berjaga lama . Sy akan cuba tidur kan dia . Malam memg dia akan bangun menyusu n tukar pampers je . Akan bangun pukul 7pg tukar pampers n susu . Main2 kejap . N sy akan tidur kan . Pukul 9 bangun . Mandikan . Susu . Main2 kejap n tidur balik . Paling lama dia berjaga 1jam . Kalau biarkan dia berjaga lama memg dia akan meragam . Kalau dia meragam waktu siang , sy akan mandikan . Bagi dia selesa lepas tu baru sy tidur kan . Alhamdullilah menjadi . Kalau malam Sy akan susu kan sebelum dia menagis . Masuk waktu menyusu terus sy bg . Dan dia akan tidur lama tanpa berjaga .

1y ago

lebih kurang samalah rutin baby kita. umur sebulan 27 hari

Baby awal lagi. Baby masih baru lahir belum dapat bezakan siang dan malam. Dan baby masih dalam fasa ingin menyesuaikan diri dengan persekitaran. Cuba bedung baby untuk bagi baby lebih tenang untuk tidur dan pastikan baby kenyang. Buat rutin untuk dia kena latih dari awal. Siang baringkan baby tempat terg di ruang tamu ke macam tu. Buka tv biar baby tahu siang ada org. Malm pula malapkan lampu. Bagi baby rasa suasana senyap sunyi supaya baby tahu malam sunyi org tidur

anak saya umur sehari dah sleep train. Siang saya biar bising dan bukak langsir terang2. Malam saya gelapkan lampu, dan slow down semua volume tv dan elak bunyi bising. Tukar pampers dalam gelap dan tidur guna lampu tidur. Alhamdulillah sampai skrg teratur je tidurnya. Newborn siang tidur sejam lebih, bgun sejam. Kena ikut pattern ni, kalau tak overtired

bby brpa bulan ? bby sya mula2 msuk 2bulan mcm ni ..skrg 2bulan 14hari ok sikit tak teruk sngat mragam mlm tp jam tdo mmang 10-11 😅 gelak je sbb nak brmain pastu nangis kjap2 klau ada tak suka ..stiap hari mcm ni 😅 tapi tak mcam mula2 msuk 2bulan. mula msuk 2bulan mmg asyik nangis je wlaupun mata pejam sbb ngtuk ..jam 11 bru btul lena..

normal. baby masih nak adapt waktu siang malam di dunia yg fana ni. pelik dia dlm perut gelap tiber keluar terang benderang. so biasakan bila malam auto gelapkan bilik. biar sunyi. nnt dia akan faham sndiri bila patut tido bila patut bejaga.

Sama la macam sy. Anak sy baru 25hari time malam je berjaga sampai ke subuh. Tak tahu nak train macam mana penat sangat. Bila malam tu dia berjaga plus meragam. Siang elok je tidur meragam sikit2 tu ada la

biasa baby meragam ni masa umur 40-50 hari. sleep regression kot. anak saya pun macam ni tapi dah lepas 50hari takde dah masalah tidur malam. bersabar sekejap ye mommy 🫰

kalau ikutkan awake window utk bayi newborn 60-90minit sahaja. nanti baby jadi overtired & meragam.

boleh follow fb baby language. dekat sana ada tunjuk cara sleep train baby juga.

Normal kalau tiada sleep routine. Awak perlu set sleep routine untuk baby.