Spot Darah

Assalamualaikum... saya nak tanya semua.. kalau ikot tarikh period saya dh pregnant 7 weeks.. tp dh 3 hari kluar spot darah.. semalam jumpa doc..doc scan semua ok.. tp doc cakap ikot scan baru 6 weeks.. mungkin ralat dengan tarikh period sebab kdg2 tarikh period sy x teratur.. cuma yang merisaukan saya spot darah masih keluar lagi pagi.. warna coklat2.. normal ke ye? sebab semalam scan doc ckp semua ok..dah nmpk heartbeat baby dah..?.. risau pulak bila darah masih keluar..

14 Balas

Normal, saya dari awal pregnant sampai 15w mcm tu baru tak spotting. Cuma kena banyak rehat and tak buat kerja berat je. Alhamdulillah saya dah 8 bulan tinggal tunggu nak bersalin dah. Positif selalu, kalau negatif effect baby😊

4y ago

btl ke sis.. saya 2 bulan berturut 2 kuar darah.. xpasti haid ke spotting.. tp masih lg mengandung dh 12w..

Sa pernah begini.masa 7w4day keluar drah trus sa ke emergency. Doc cakap kandungan masi awal Dan mungkin sebab penempelan jg.kalu kluar yg coklat tu normal selepas yh kluar drh. Jgn saja bercampur dengan fresh blood. Bnyakkan berehat.

Jangan risau saya pun mcm tu jugak. Baru semalam jumpa doctor. Risau sangat2 tapi baby smua ok. Banyakkan rehat. Dan jangan stress. Sya masih keluar lendir putih... Cuma takut juga klu campur dengn darah... I just pray and let it to God.

4y ago

Haah mcm kekuningan sikit. Oh minum barli ye. Ok2 nnti sy minum hehe

Normal sis sbb pd peringkat penempelan pd uterus tu. Jgn risau selagi spotting tu coklat & sedikit. Tapi kalau berterusan dlm jangka masa seminggu , berubah warna & banyak terus ke hospital takut bleeding

Sis, tak normal tu sis. Cepat2 gi jumpa doktor ye. Mungkin doktor boleh bagi ubat kuat kan rahim. Semoga urusan sis dipermudahkan. Aamiin 3x.🤲🏻

Kalau bg saya x normal.. Sb saya kluar spotting koko Last baby x dpat brthan saya gugur.. Skang dh 3 ari pantang.. Jumpa doktor lebih baik..

ade stgh org mmg mcm tu sis.. sy xlah kes yg same tp ade kwn sy mmg mcm tu.. sis jgn risau sgt, in sha Allah baby sehat dlm tu..

sy ms tu xtau prgnt..sm cm sis,xlama tu igt nk period..sbb keluar seketul drh..last x period pon...g chek kk..dah prgnt 11w.

Alert je sbb msh awl pregnancy dan byk risiko kn.. Kalau perut cramp dan bleeda.. Cpt2 g hosp

Normal tapi kena rujuk doktor & ambil ubat atau suntikan utk kuatkan kandungan